Jump to content

Budai a tejpiacról egyeztetett

2012. 10. 15. 00:00

Budai Gyula, az agrártárca parlamenti államtitkára a tejpiac aktuális kérdéseiről egyeztetett hétfőn a termelők, a feldolgozók, a nagy kereskedelmi üzletláncok, a Magyar Agrárkamara, valamint a Tej Terméktanács képviselőivel a Vidékfejlesztési Minisztériumban - közölte a szaktárca.

A megbeszélésen a résztvevők megállapodtak abban, hogy a Magyar Agrárkamara és a Tej Terméktanács néhány héten belül javaslattervezetet dolgoz ki, amelyet az Országos Kereskedelmi Szövetség is véleményezni fog, majd ezt követően a felek újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Budai Gyula az egyeztetésen emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés megszavazta nyáron a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénymódosítást, ami pontosítja a mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítók és a kereskedők között a beszerzési ár alatti értékesítés szabályait.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jogszabály módosítása sokat lendít a tejpiac korábbi problémáján, ám jelenleg a tejfeldolgozók nem tudják kielégíteni a nagy üzletláncok által igényelt tejmennyiséget. Az elmúlt időszakban ugyanis az aszály miatt nem termett elegendő takarmány, és ennek következtében 15-20 százalékkal csökkent a felvásárolható tejmennyiség - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Budai Gyula elmondta, a kormány október 16-tól megkezdi a különleges tejtámogatások kifizetését, azért hogy a magyar tejtermelők kedvezőbb piaci helyzetbe kerülhessenek - írja közleményében a szaktárca.