Jump to content

Többet költöttél nyaraláskor, mint tervezted?

2012. 10. 12. 00:00

Ha voltál idén nyáron nyaralni, biztosan érezted többször, hogy nem sajnálsz pénzt kiadni valamiért, amit itthon eszedbe sem jutna megvenni, vagy legalábbis annyit biztosan nem adnál érte, mint amit ott kérnek érte. Végül is nyaralsz, nem? Ez a tényező komoly érvágást jelenthet a családi kasszának, később pedig hiányozhatnak az így elköltött forintok.

Bár a nyaralási szezon már a legforróbb mediterrán tengerpartokon is véget ér, sokan csak most szembesültek vele, mennyivel is költöttek többet az idei nyaraláskor, mint korábban tervezték, hiszen ilyenkor kezd el hiányozni ez az összeg a saját költségvetésükből.

Nyaralás közben az ember „könnyebben” észrevesz egy jó inget, egy papucsot, vagy egy felsőt, amit akár meg is vehetne. De ugyanígy szívesebben megy el egy drágább étterembe enni, vagy kirándul hajóval egy másik városba, elvégre éppen nyaral. Ez ugyanakkor gyakorlatilag minden kiadásunkra mentség lehet az egy-két hét alatt, ami meglehetősen veszélyes a pénztárcánkra.

A „végülis nyaralok” effektus amiatt olyan erős, hogy a környezetünkben lévő ingerek is mind-mind kellemesebbé teszik azokat a dolgokat, amikért pénzt kell kiadnunk. Ilyen például az, hogy nyaralás közben általában az ételeket finomabbnak érezzük, mint idehaza. Vagy tudjuk azt, hogy bár nincs szükségünk még egy pénztárcára, itthon majd kellemes emlékeket juttat eszünkbe, ezért megvásároljuk. Azáltal, hogy a nyaraláskor mindent kellemesebbnek ítélünk meg, mint amilyenek egyébként, sokkal szívesebben áldozunk több pénzt dolgokra.

Ugyancsak nehezíti a költésünk mértékének megítélést, hogy a hazaitól eltérő pénznemben kell fizetnünk mindent, hiszen így sokkal nehezebbé válik az összehasonlítás. Még ha át is számítjuk forintra a külföldi árakat, értékelésünkben akkor sem tűnnek olyan drágának tárgyak, ételek, szolgáltatások, mint itthon – „hiszen nyaralunk”.

Persze annak semmi értelme, hogy a nyaralás során minden egyes forint kiadást feljegyzünk, és fillérre beosztjuk a pénzünket, mert ezzel teljes egészében elvész a valódi kikapcsolódás érzése. Amit viszont megtehetünk, az az, hogy megpróbáljuk nagyon pontosan megbecsülni, mennyi várható kiadásunk lesz a nyaralás során, vésztartaléknak pedig ott lesz a bankkártya, amivel végszükség esetén bármikor vehetünk föl pénzt.

Jó megoldás az is, ha kimondottan spórolunk egy nyaralásra, akkor bizonyos mennyiségű tartalékkal számolunk, vagyis inkább megyünk két hónappal később, vagy csak egy kicsit közelebbi helyre, de legalább meg lesz a kellő összeg. Így nem lephetjük meg magunkat azzal, hogy egy nyaralás során teljesen lenullázzuk a félretett pénzünket.


Fotó: FreeDigitalPhotos