Jump to content

Elemzők: Újabb kamatcsökkentés jöhet

2012. 10. 11. 00:00

A célszint kétszeresét meghaladó, 6,6 százalékos múlt havi éves inflációs ütem ellenére is várhatóan folytatódik a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési ciklusa - jósolták egyöntetűen a szeptemberi magyarországi inflációs adatok csütörtöki közzététele után londoni elemzők.

Az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a 4cast felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai, akik az MTI előzetes felmérése során pontosan megjósolták a 6,6 százalékos szeptemberi inflációt, a múlt havi számok ismertetése utáni értékelésükben kimutatták, hogy az MNB legutóbbi inflációs előrejelzésében felvázolt pálya alapján szeptemberben akár 6,7-6,9 százalék is lehetett volna a tizenkét havi infláció. "Ha a múlt hónapban, az inflációs jelentés kiadásának idején ez nem volt akadálya a kamatcsökkentésnek, akkor nem valószínű, hogy most akadálya lenne" - fogalmaztak a 4cast elemzői.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai is további MNB-kamatcsökkentéseket jósoltak csütörtöki kommentárjukban, mivel véleményük szerint a monetáris tanács változatlanul a kockázati felárakra figyel. A ház 2013 közepére 5,5 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot vár.