Jump to content

Káros szenvedélyek? Ezen spórolhatsz!

2012. 10. 10. 00:00

Cigi, kávé, szerencsejáték, vagy akár az édesség – ezek mind lehetnek olyan káros szenvedélyek, melyekre a fizetésed, vagy a családi kassza tetemes része elmegy. Összeszámoltad már, mennyit spórolhatnál ezeken? Meglepődnél!

Nem jut a hónap végén pénzem arra, hogy megtakarítsak – ez meglehetősen sokszor elhangzik hazánkban, olykor tulajdonképpen alaptalanul. Kávézol? Persze úgy tűnik, nem költesz sokat erre, de azért ha ez káros szenvedéllyé alakul, szép összeg jöhet ki belőle.

Számolj utána! A munkahelyeden három kávét iszol napközben, ami alkalmanként 60-100 forintos kiadást jelent. Tényleg nem sok egy pohár ára önmagában véve, de ha azt számolod, hogy egy hét alatt 1000-1500 forint megy el csak a kávéra, már látható mennyiségű pénz jön ki. Ez egyben azt is jelenti, hogyha minden nap csak eggyel kevesebb kávét iszol meg a szokásosnál, máris havonta 2000 forintot takarítottál meg. És ez még csak a legkisebb ráfordítást igénylő szenvedély volt.

A káros szenvedélyekben a legveszélyesebb mindig az, hogy önmagukban nézve nem tűnnek nagy kiadásnak. Összeadva viszont az erre költött pénzt már jelentős összeg jöhet ki egy-egy hónap végére. Különösen igaz ez akkor, hogyha több ilyen szenvedélyed is van, hiszen például az alkohol- vagy kávéfogyasztás meglehetősen gyakran párosul dohányzással.

Ezek a szenvedélyek az egészségeden keresztül is hatnak a pénztárcádra, hiszen mondjuk az alkohol túlzásba vitele nincs jó hatással az immunrendszerre. Emiatt gyakrabban alakulhatnak ki betegségek, így egyrészt több pénzt kell otthagyni a patikában, másrészt pedig a munkába járást sem könnyítik, a betegszabadság pedig nem fizet jól.

A szerencsejáték iránti szenvedély persze még ennél is sokkal nagyobb nyomást helyez a megkeresett pénzre. Lóverseny, játékgép, lottószelvény – mind hatalmas összegeket képesek elégetni, nyereséggel pedig csak a legritkább esetben szolgálnak.

Amikor gondot jelent a megtakarítás, elsősorban ezeket a kiadásokat kell végignézni, mert a káros szenvedélyeken spórolható meg a leggyorsabban pénz. Természetesen ez a módszer sem könnyű, hiszen le kell mondani olyasmiről, amihez a szervezetünk ragaszkodik, akár kórosan is. Utóbbi esetben már nem elég egyszerűen az akaraterő, hiszen fizikai szükségletté válik a szenvedély. Másfelől viszont a legtöbb esetben ezeken spórolni még mindig kivitelezhetőbb, mint olyan munkahelyet találni, ami havonta 20-30 ezer forinttal magasabb fizetést kínál a jelenlegi állásunkhoz képest.

Arra, hogy a szenvedélyektől a megtakarítások felé tereljük a pénzünket, jó technika lehet, hogy már a hónap elején félretesszük azt az összeget, amit egyébként kávéra, vagy cigire költenénk, így megkötjük saját kezünket, és nehezebbé tesszük magunk számára, hogy elcsábuljunk káros szenvedélyünk iránt.


Fotó: FreeDigitalPhotos