Jump to content

Chipes bankkártya – ez sem elég biztonságos?

2012. 10. 05. 00:00

„Bankkártyával fizetni biztonságos.” - gyakran hallani. Ám mi van akkor, ha ez sem garantálja azt, hogy a pénzünk teljes biztonságban legyen? Jó, ha tudjuk, hogy i kutatók bemutattak egy olyan módszert, amelyet használva gyakorlatilag klónozni lehet a bankkártyák chipjeit is.

Amikor a chipkártyávalellátott bankkártyánkat pinkóddal használjuk, a tranzakciót egy egyedi, „előre nem jelezhető” számmal titkosítják. Ez a szám véletlenszerűen jön létre és elviekben előre nem megmondható, a kutatók szerint azonban ez a szám igenis megjósolható és kitalálható. Sok eszköz ugyanis a dátum vagy az idő beépítésével alkotja meg a számsort, ez pedig követhető és kitalálható.

Ha pedig képesek vagyunk előre jelezni a titkosításhoz használatos számot, gyakorlatilag klónozni lehet a kártyát egy nekünk tetsző helyen és időben - állítja Mike Bond, a vizsgálatokban résztvevő egyik kutató. A kutatók szerint ez a megoldás számos korábbi furcsa esetet megmagyarázna.

Hogyan előzhetjük meg a csalást?

Feltétlenül igényeld bankodtól az SMS-szolgáltatást, amely minden eseményről értesít téged, ami a bankkártyáddal történik. Így értékes perceket és órákat nyerhetsz akkor, amikor a legfontosabb és legértékesebb az idő – vagyis akkor, amikor illetéktelenek kezébe kerül a bankkártyád, netán annak „klónja”.

Hasonló okok miatt szintén hasznos lehet az internetbank szolgáltatásait igénybe venni. Így ugyanis minden pénzmozgást nyomon tudsz követni, és probléma esetén gyorsabban és hatékonyabban intézkedhetsz is.

Érdemes két bankkártyát fenntartani. Ha két bankkártyád van, az egyiken tárolhatod a vagyonod nagy részét, míg a másikon a pénzed töredéke pihenhet. A nagy összeget tartalmazó bankkártyát elég, ha csak akkor viszed magaddal, amikor valami nagyobb dolgot szeretnél megvásárolni, az olyan hétköznapi dolgokra pedig, mint a bevásárlás vagy a tankolás, elég, ha a kevesebb összeget tartalmazó kártyát használod. Így jóval nyugodtabbak lehetnek a napjaid, mert tudod, hogy nem lophatják el tőled a pénzedet.

Az interneten történő vásárlásokat pedig a legtöbb bank által biztosított, kimondottan az internetes vásárlásokra létrehozott „internetkártyával” intézheted. Erre a kártyára elég, ha mindig csak annyi pénzt töltesz, amennyi az internetes vásárláshoz szükséges. Így egészen biztos lehetsz afelől, hogy az internetes oldalakon nem kell megadnod a hétköznapokban használt bankkártyád számát.


Fotó: FreeDigitalPhotos