Jump to content

5 érv az életbiztosítás mellett

2012. 10. 04. 00:00

Tudod, hogy milyen előnyökkel jár, ha életbiztosítást kötsz akár magad, akár valamelyik szeretted számára? Tisztában vagy azzal, hogy mennyi későbbi „Mi lett volna, ha…” kérdéstől mentheted meg magad pusztán azzal, hogy idejében gondolsz a szeretteire? Összegyűjtöttünk öt érvet az életbiztosítás kötése mellett a megfontolt döntés érdekében.

Megbízható társ

Történjen bármi – hirtelen jött betegség vagy baleset –, ha van életbiztosításunk, biztosak lehetünk afelől, hogy a saját és szeretteink eddig megszokott életszínvonala nem fog változni, a család anyagi biztonsága továbbra is biztosított marad. A megnyugtató tudat és a biztonság érzése már önmagában elegendő érv lehet ahhoz, hogy életbiztosítást kössünk.

Biztosítás és befektetés

A biztosítások egyik fajtája, a unit-linked biztosítások nemcsak a havonta fizetett tagdíjat gyűjtik össze, de a pénzt különböző befektetési formákban kamatoztatják is. Így egyszerre két dolgot is nyerünk: egyfelől életünket biztosítottuk, másfelől pedig a pénzünk befektetéséről is gondoskodtunk. Választhatunk kockázatosabb és nagyon biztonságos befektetési megoldások közül is, így mindenki a maga igényeihez és anyagi lehetőségeihez mérten választhatja ki a számára legmegfelelőbb eszközt.

Fix, kiszámítható tagdíj

Az életbiztosítások – ellentétben a hitelekkel és más hasonló pénzügyi szolgáltatási formákkal –, fix költségei, jelen esetben a befizetendő havi tagdíj mértéke jól kiszámítható, stabil, nagyon ritkán változik. Így nem kell azzal számolnunk, hogy az 5-10 vagy akár 20 évre kötött biztosítás tagdíja az első pár év után megemelkedik.

Életjáradék vagy a teljes összeg

Szabadon dönthetünk arról is, hogy az évek során összegyűlt pénzt egy összegben szeretnénk felvenni, vagy életjáradék formájában egy előre meghatározott havi juttatást igényelünk. Ha a cél nyugdíjas napjaink anyagi biztonságának biztosítása, akkor érdemes az életjáradékot tartalmazó megoldást választani, ám ha a megtakarított pénzből például új autót vagy gyermekeinknek házat, lakást szeretnénk venni, akkor a biztosítás futamidejének lejárta után érdemes egy összegben felvenni a megtakarítást.

A pénz nem vész el

Jó, ha tudjuk, hogy életbiztosítás kötésekor meg kell neveznünk az életbiztosítás kedvezményezettjét, vagyis azt a személyt – házastárs, testvér, szülő, gyermek – akit az életbiztosítás után járó juttatások illetik. Az összegyűlt pénz így semmiképpen nem vész el, azt a családtagjaink megkapják.



Fotó: FreeDigitalPhotos