Jump to content

Csökkennek a betéti kamatok

2012. 10. 03. 00:00

A jegybanki alapkamat kétszeri mérséklése a betéti kamatok csökkenéséhez vezetett, de ezek továbbra is kiemelkedően magasak nemzetközi összehasonlításban; a bankbetétek reálhozamát a növekvő infláció is csökkenti - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője szerint komoly kamatcsökkentési hullámot idézett elő, hogy az MNB szeptember 26-án másodszor csökkentette 25 bázisponttal - 6,5 százalékra - a jegybanki alapkamatot. A jegybanki alapkamat közvetetten és közvetlenül is befolyásolja a betéti kamatokat. Egyrészről több bankbetét kamata a jegybanki irányadó rátához kötött, így "automatikusan" követi változást. A közvetett hatást az általános kamatcsökkentésen keresztül lehet érzékelni, amely mind az augusztus 27-i, mind pedig a szeptember 25-i kamatdöntő ülést követte - magyarázza a közleményben az elemző.

Míg a kiemelt kamatajánlatokkal rendelkező bankok még jellemzően kitartottak az első, augusztus 27-i kamatvágás után, a második csökkentés már ezekre az ajánlatokra is hatással volt. Az utóbbi egy hónapban így mind a 13 országos lefedettséggel rendelkező bank csökkentette betéti kamatait a jegybanki alapkamat csökkenésének megfelelően, legalább 25 bázisponttal. A változások jellemzően a hatálybalépést követően, illetve a hónapforduló beálltával léptek életbe.

Az utóbbi egy hónap alatt jelentős esést lehetett megfigyelni a reálkamat értékekben - állapítja meg az elemzés. Az MNB összesen 50 bázispontos alapkamat-csökkentése mellett ebben a másik fontos tényező az inflációs előrejelzések negatív irányú változása volt. Jelenleg a becslés szerint 5,1 százalékos inflációra lehet számítani a következő egy évben a hónapokkal ezelőtti 3,3 százalékos várakozással szemben, így a betétek reálértéke a kettő közti különbséggel, azaz további közel két százalékponttal lehet alacsonyabb a meghirdetett nominális kamatoknál.

A magyar kamatkörnyezet mindezek ellenére továbbra is kiemelkedőnek számít a nyugat-európai kamatokkal szemben. "Összességében a csökkenések ellenére is kiemelkedő lehetőségeket biztosít a magyar kamatkörnyezet a bankbetéti kamatok terén. Mind a forint, mind pedig az euró alapú lekötési lehetőségek meghaladják a nyugat- és közép-kelet-európai kamatszinteket" - mondja Bonda Balázs.

A Bankmonitor.hu friss összesítése szerint a legjobb feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség egy évre 8,62 százalékos kamatot kínál, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legmagasabb kamatszint pedig 7,50 százalék az országos fiókhálózattal rendelkező bankoknál.