Jump to content

Gyanús e-mailt kaptál? A pénzedre utaznak!

2012. 09. 14. 00:00

A 21. században már gyakorlatilag mindent az interneten keresztül intézünk: vásárolunk, biztosítást kötünk, rezsit fizetünk, okmányokat intézünk. Sok esetben pedig már nemcsak a kényelmi szempontok miatt döntünk az internetes ügyintézés mellett, de már maguk az intézmények is arra ösztönöznek, hogy ne személyesen, hanem a számítógép adta lehetőségek igénybe vételével forduljunk hozzájuk. Ennek azonban veszélyei vannak!

Kinek tűnhet, illetve tűnik fel, hogy egyik-másik adatunkról megerősítést, visszaigazolást, pontosítást kérnek? Sajnos keveseknek. Pedig minden olyan esetben gyanakodnunk kell, ha hasonló történik. A csalók leleményessége és agyafúrtsága ugyanis nem ismer határokat. Lehetünk mi bármilyen kitartóak a munkánkban és becsületesek az életben, ha nem vagyunk elég óvatosak, könnyen megtörténhet, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy a bankszámlánk jóval alacsonyabb összeget mutat, mint amennyire legutóbb emlékeztünk.

Amit jó, ha tudsz

E-mailben sem a bankkártyád pin kódját, az internetes bankoláshoz szükséges felhasználónevedet és jelszavadat, egyéb, más bizalmas adatodat egyetlen pénzintézet vagy szolgáltató sem kéri, és nem is kérheti. Előfordulhat, hogy a levél kísértetiesen hasonlít a bankod által küldött levelekre, de ilyen esetben mindig azt tartsd észben, hogy egy jó csaló bármilyen hamisításra képes. Leginkább akkor kell gyanakodnod, ha az általad kapott elektronikus levélben a regisztrációt vagy jelszavad módosítására, esetleg megerősítésére szólítanak fel.

Ha mégis eleget tennél a levélben szereplő felszólításnak, azzal zöld utat nyitnál a csalók számára, hogy bátran leemelhessék a számládon tartott pénzedet. Gyakorlatilag nem sokban különbözik attól, mint, ha a pénzedet, vagy a bankkártyádat a pin kóddal együtt közvetlenül a csalóknak adnád oda.

Mi a teendő, ha gyanús levelet kapsz?

Mindenképp kérdezd meg személyesen vagy telefonon a bankodnál, hogy valóban küldtek-e ilyen levelet, és valóban kérik-e a leírt adatokat. Nagy valószínűséggel a bankod nemleges választ fog adni, téged pedig arra kérnek, hogy semmiképp se válaszolj a kapott e-mailre. Ezután a bank megteszi az ilyenkor szükséges intézkedéseket.

Gyanús oldalak

Vigyázz, mert az is előfordulhat, hogy nemcsak hamis e-mailt küldenek a csalók, de a bankod által használt weboldalhoz kísértetiesen hasonló honlap linkjét is elküldik. Ilyen esetben semmiképp se klikkelj a linkre, és próbálj meg belépni. Amit oda beírsz, a csalók mind látják, és azt lemásolva később bármikor be tudnak lépni a bankod valódi oldalára. Mindig gyanakodj, ha a bankod weboldalának címétől egy kicsit is eltér az, ahova be szeretnél lépni.

Ne feledd, a bankok és egyéb pénzintézetek elektronikus ügyintéző rendszerei ugyan biztonságosak, de ha arról letévedsz, könnyen csalók kaparinthatják meg bizalmas adataidat, és így a pénzedet.

Fotó: FreeDigitalPhotos