Jump to content

FAO: Nincs ok a pánikra élelmiszerügyben

2012. 09. 13. 00:00

Nincs szükség rendkívüli G20 tanácskozásra élelmiszerügyben - jelentette ki az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet főigazgatója csütörtökön Isztambulban.

Jose Graziano da Silva utalt arra, hogy az árak rendkívül hektikusan változnak, ezért a szervezet folyamatosan figyeli az eseményeket.

"Pillanatnyilag nem látjuk szükségét egy sürgősségi tanácskozás összehívásának, ezt a döntésünket azonban hétről hétre felül kell vizsgálnunk az árak alakulásának függvényében" - mondta a főigazgató.

Da Silva szerint nincs ok pánikra sem, egyebek között azért, mert az Egyesült Államokban szerdai közlés szerint a vártnál kisebb kárt okozott a kukoricatermésben a szárazság.

Szeptember elején a FAO az ENSZ két másik szakosított mezőgazdasági és élelmezési szervezetével együtt közös felhívást tett közzé, amelyben gyors és határozott cselekvést sürgetett, hogy az élelmiszerárak emelkedése ne torkolljon katasztrófába.

A FAO augusztusi élelmiszerár-indexe 213 pont volt, ugyanannyi, mint júliusban, amikor 6 százalékkal emelkedtek az árak az előző három hónap csökkenése után.