Jump to content

Az aszály miatt csökkenhet a dohánytermelés

2012. 09. 01. 00:00

A nyári aszályos időjárás miatt jelentős terméskieséssel kell számolni az ország dohányültetvényein - mondta Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértó határában tartott szakmai rendezvényen szombaton.

Egyelőre nincsenek pontos adatok a terméskiesés mértékéről, mivel a dohány betakarítása még csak a felénél tart, az azonban már látszik, hogy az aszály miatt nem várható a tavalyihoz hasonló kiemelkedő termés, a dohánylevelek mennyisége és minősége is elmarad a várakozásoktól - tette hozzá.

Az ültetvények még "talpon vannak", de a szárítási munkafázis anyagnorma-mutatói (az 1 kilogramm szárazdohány kihozatala) a korábbi évekhez képest sokat romlott - mondta. Míg korábban 6-6,5 kilogramm zölddohány kellett egy kilogramm szárazdohány előállításához, most 8 kilogramm szükséges, ami a Madosz elnöke szerint akár 15-20 százalékos terméskiesést is jelenthet.

A felvásárlási árakról Bényei Illés elmondta: a termelőkkel korábban megkötött, többéves keretszerződések értelmében idén 10-15 százalékos az áremelés mértéke, a szolnoki és a nyíregyházi fermentálóknál közel azonos áremelést hirdettek meg. Előbbi már kisebb mennyiségben megkezdte a dohány felvásárlását, amit a nyíregyházi fermentálót tulajdonló ULT Magyarország Zrt. szeptemberben indít el.

A betakarításról a helyszínen tájékozódó Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a bejárás után újságírók kérdésére a magyar mezőgazdaság stabil ágazatának nevezte a dohánytermelést, amely mintegy 20 ezer embernek ad munkalehetőséget. A foglalkoztatottak nagyobb része képzetlen, illetve roma származású.

Magyarországon 2012-ben összesen 4854 hektáron termelnek dohányt, a termőterületek 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van. Tavaly kiemelkedő évet zártak a termelők, hektáronként átlagosan 1,8 tonnát tudtak betakarítani. Az elmúlt évben összesen több mint 9000 tonna dohánylevelet törtek le és értékesítettek.