Jump to content

4 mód, ahogy nem érdemes takarékoskodni

2012. 08. 31. 00:00

Spórolni is tudni kell. Fontos, hogy tudjuk, mi a számunkra fontos, arra érdemes költeni, és mi az, ami nem fog hiányozni. A túlzott spórolás, ha az nem jár együtt alapossággal és körültekintéssel, könnyen az ellenkező eredményt hozhatja: előfordulhat, hogy végül több pénzt kell kifizetnünk, mint amennyit akkor kellett volna, ha nem próbálunk túlzottan spórolni.

1. Okosan spóroljunk a benzinnel! Nem mindegy, hogy a benzin literjéért 410 vagy 430 forintot fizetünk, főleg akkor nem, ha sokat utazunk autóval. Ezért érdemes megnéznünk, hogy mely benzinkutaknál lehet olcsóbban vásárolni, és annál tankolni, amely alacsonyabban kínálja az üzemanyagot. Nem szabad azonban abba a hibába esni, hogy addig várunk és keresgélünk olcsó benzinkút után, hogy végül üres tankkal a jóval drágább állomásnál legyünk kénytelenek tankolni. A legjobb, ha van egy-két olcsóbb benzinkút a lakóhelyünk közelében, vagy azon az útvonalon, ahol rendszeresen közlekedünk, és azok valamelyikénél ejtjük meg a tankolást. A leghatékonyabb spórolási mód pedig az, hogy ha teheted, autó helyett biciklivel vagy gyalog mész munkába.

2. Okos bevásárlás. A hipermarketek akciói csábítanak, egy-egy terméket akár több száz forinttal olcsóbban vásárolhatunk meg. A bevásárlóközpontok is tartogatnak azonban egy nagy csapdát: a nagy árukészlet és a különböző vásárlásra buzdító plakáttal és egyéb eszköz miatt hajlamosak vagyunk olyan dolgokat is megvenni egy-egy bevásárlás alkalmával, amelyekre egyébként nem is volt szükségünk, és így előfordulhat, hogy többet pénzt hagyunk a kasszánál, mint ha kisebb boltban vásárolnánk.

3. Ne vegyél olyan ruhát, amelyre nincs szükséged! A hipermarketekhez hasonlóan a nagy bevásárlóközpontok is a pénztárcánk ellenségei. A leárazások pedig - akár valós, akár csak látszat leárazások - könnyen elhitetik velünk, hogy jó üzletet csináltunk akkor, amikor olyan terméket, ruhát vásároltunk, amelyre egyébként nem is volt szükségünk. A sok plakát, a profi fény és hanghatások, az eladók, a bőséges árukészlet – mind-mind a vásárlás ösztönzéséért vannak. Ilyen helyen még az is kedvet kap a vásárláshoz, akinek nagyon meg kell néznie, hogy mire költ, és az is, aki tudja, hogy jelenleg semmire sincs szüksége.

4. Sok pénzt veszíteni azonban másképp is lehet: azzal, hogy a megtakarított pénzünket nem, vagy rosszul fektetjük be, súlyos tízezer vagy százezer forintoktól eshetünk el. Ha a megtakarított pénzünket nem kamatoztatjuk egy bankszámlán, vagy nem fektetjük be valamilyen módon, az infláció miatt folyamatosan veszíteni fog az értékéből. Azért, hogy a megtakarított pénzünk értéke megmaradjon, legalább akkora kamatot kell biztosítanunk, mint az infláció mértéke. Ha pedig a hozam mértéke meghaladja az infláció mértékét, a pénzünk gyarapodik.

Akkor mi is a hatékony takarékoskodás titka? Mindig alaposan nézzünk, olvassunk utána, hogy hol lehet a legkedvezőbben hozzájutni ahhoz, amire szükségünk van, és hogy hol kaphatjuk a legtöbbet a befektetéseinkért. Legyünk tisztában azzal, hogy mire van szükségünk, és mi, az ami elhagyható. Ne vegyünk olyan dolgokat, amelyekre nincs szükségünk, annak árát inkább tegyük félre, és az ilyen módon összegyűjtött pénzből jutalmazzuk meg magunkat valami olyannal, amire valóban vágytunk.



Fotó: FreeDigitalPhotos