Jump to content

Tettél már fogadalma arra, hogy megtakarítasz?

2012. 08. 30. 00:00

Az emberek 72 százaléka már megfogadta élete során, hogy egy éven át minden hónapban megtakarít egy bizonyos összeget – derül ki az ING biztosító nemrég készült felméréséből.

Létezik egy angol közmondás, miszerint „Az ígéret adósság”, az elhatározás azonban nagyon hasznos lehet a megtakarítás terén.

Az elhatározás, hogy addig spórolunk, ameddig egy bizonyos összeg össze nem gyűlik, vagy ameddig egy bizonyos időszak tart, nagymértékben növelheti a megtakarítások mértékét – állapította meg Brigitte Madrian, a Harvard Egyetem kutatója. Az elhatározások azért annyira hatásosak, mert segítenek csökkenteni a vásárlás iránti késztetést, és stabil alapot biztosítanak a számunkra, amikor érezzük, hogy elcsábulnánk vásárláskor, és a megtakarított pénzünkhöz szeretnénk nyúlni, hogy megvásároljunk valamit.


Mi szükséges ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk megtakarítani? Először is olyan megtakarítási szokásokat kell kialakítanunk, amelyekkel azonosulni tudunk, és amelyekhez minden körülmények között ragaszkodunk. Ilyen szokás lehet, ha a megtakarításra szánt összeget már akkor, amikor hozzájutunk, vagyis fizetéskor félretesszük. Így nincs lehetőségünk később meggondolni magunkat, és elkölteni a megtakarításra szánt pénzünket. Ezzel a technikával önmagunkban is tudatosíthatjuk és elmélyíthetjük azt a gondolatot, hogy a megtakaríts elsődleges fontosságú.


Ha kialakul egy megszokott rutinunk, és átáll a gondolkodásunk az újfajta életvitelre, néhány hét vagy hónap alatt rájövünk arra, hogy sok olyan dologra valójában nincs is szükségünk, amelyekre korábban azt gondoltuk, hogy elengedhetetlenül fontosak a számunkra. Egy év elteltével pedig érezhetjük azt a belső jóleső érzést és büszkeséget, amelyet az elhatározásunk sikeres véghezvitele miatt tölt el bennünket.


Mi legyen azután, hogy eltelt az egy év? A legjobb, ha megújítjuk a fogadalmunkat, és újabb egy évre kitűzünk egy célt a magunk számára, így nemcsak a megtakarított pénzünk marad továbbra is biztonságban, és kamatozik mindaddig, amíg fel nem akarjuk használni azt, de egy közel ugyanekkora összeggel gyarapíthatjuk azt.



Fotó: FreeDigitalPhotos