Jump to content

Barroso: Meg kell menteni az eurót

2012. 08. 30. 00:00

Az Európai Központi Banknak és az euróövezet országainak mindent meg kell tenniük a közös valuta fennmaradásáért - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az Alpbach konferencián csütörtökön.

Az Európa előtt álló problémákra nincs univerzális megoldás, az egyes országoknak folytatniuk kell a strukturális reformokat anélkül, hogy leépítenék a jóléti rendszert, és el kell mélyíteni az integrációt - hangsúlyozta az elnök az ausztriai gazdasági fórumon.

"Egyszerűen nem maradhatunk ott, ahol vagyunk, és pláne nem térhetünk vissza a korábbi status quóhoz" - mondta Barroso. Hozzátette, hogy a további integráció nem ideológiai kérdés, hanem rendszerszintű követelmény. Barroso kitért a válság szociális dimenzióira is, kiemelve a fiatalkorúak munkanélküliségének kérdését. "A válság szociális kihatása éket verhet a politikusok és választóik és közvetve az Európai Unió és polgárai közé" - mondta.

A bizottság elnöke szerint az év végéig meg lehet teremteni a bankuniót, azaz az eurózóna bankjainak közös felügyeletét, és ezzel megtenni a "következő konkrét lépést az euróövezet jövőjébe vetett bizalom erősítése érdekében". A bizottság erre vonatkozó javaslatát szeptember 12-én terjesztik elő. Eredetileg szeptember 11. volt a kitűzött dátum, de így a javaslat közzététele egybeesne az Európai Parlament ülésével, amelyen Barroso értékeli az Európai Unió helyzetét.