Jump to content

Így győzheted le az inflációt

2012. 08. 16. 00:00

Hiába takarékoskodunk, és tesszük félre a pénzünk egy részét, néhány év elteltével már egyáltalán nem biztos, hogy ugyanannyit ér a megtakarításunk, mint amikor még félretettük azt. Ismerős helyzet, aki próbált már valaha hosszabb időn keresztül takarékoskodni, biztosan tapasztalta ezt a saját bőrén, pontosabban a pénztárcáján.

Ugyan az infláció megállítására, vagy legalábbis minél kisebb szinten tartására törekszik valamennyi ország központi bankja, ám mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a pénzünk értéke megmaradjon.

Az első kézenfekvő, de mindenképp az egyik legfontosabb módszer a jó befektetés. Ha ugyanis okosan fektetjük be a pénzünket, a kamatok és hozamok miatt növekedni fog a pénz mennyisége, és ez jó esetben kompenzálni, ideális esetben pedig túl tudja szárnyalni az infláció mértékét. Egyszerűnek hangzik, ám ez sok esetben mégsem az. Megtalálni azt a befektetést, amely nemcsak azt garantálja, hogy a pénzünk biztos helyen van, de azt is, hogy magas hozamot érünk el az időszak végén, sok körültekintést igényel. Általánosságban elmondható, hogy a befektetéssel kombinált (unit-linked) biztosítások, a lakás- és nyugdíjelőtakarékossági számlák, egyes befektetési alapok, részvények és kötvények jó befektetések lehetnek. Attól függően, hogy ki milyen célra szeretné az infláció elől megóvni és félretenni a pénzét, és hogy mennyire szeretne kockázatot vállalni, választhat a különböző lehetőségek közül.

A kamat számításakor sohase felejtsük el a kamatadót számba venni! A kamatadó mértéke Magyarországon jelenleg 16 százalék, vagyis a várható kamat 16 százalékát nem kapjuk meg. Néhány bank időnként azzal csábítja potenciális ügyfeleit az intézetébe, hogy azt ígéri, elengedi, vagy felére csökkenti a kamatadó mértékét. Egy-egy ilyen alkalom remek lehetőséget biztosít arra, hogy megnöveljük a hozamot.

Ne költsd el a hozamot! Ahhoz, hogy az inflációt legyőzhesd, a hozamot sohasem szabad elköltened, hanem azt a tőkéhez kell hozzátenned, és újra befektetned. Csak így fog növekedni a befektetett pénz értéke.

Léteznek olyan befektetések is, amelyek azt ígérik, az inflációhoz mérten biztosítják a kamatot. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Azt ígérik például, hogy az infláció mértéke plusz 1 százalékos kamatot fizetnek a befektetőknek. Ha magas az infláció, igazán vonzó egy ilyen ajánlat, de arra figyelni kell, hogy ha az infláció mértéke lecsökken, esetleg megáll, a remeknek indult befektetés alig hoz majd nyereséget.

Ha a pénz értéke rohamos mértékben romlik, jó megoldás lehet az is, hogy a pénzünket akkor, amikor még van értéke, egy másik, jóval stabilabb pénznembe tesszük át. Mivel az egyes pénznemek értéke egymáshoz képest is folyamatosan változik, nagyon körültekintőnek kell lennünk, jókor kell tudnunk váltani ahhoz, hogy a várt eredményt elérjük. Ha ügyesek vagyunk, ilyen módon elkerülhetjük, hogy a megtakarításunk elértéktelenedjen.

Triviálisnak tűnhet, de igaz, hogy ha nő az infláció, többet kell megtakarítanunk. Ha a megtakarításunk sehogy sem tud úgy növekedni, ahogy azt az infláció diktálja, akkor magunknak kell előteremteni a különbözetet.



Fotó: FreeDigitalPhotos