Jump to content

Fogyasztói csoportok: ezért kerüld el őket!

2012. 08. 15. 00:00

A fogyasztói vagy vásárlási csoportok olyan több tíz vagy száz tagból álló közösségek, amelyeknek résztvevői rendszeres időközönként tagdíjat fizetnek azért, hogy közösen megvásárolhassanak egy lakást vagy egy autót, majd azt kisorsolják a csoport tagjai között.

A legnagyobb gond az a fogyasztói csoportokkal, hogy azok nem szabályosan, nem legálisan, és a legtöbb esetben nem tisztességes módon szerveződnek és működnek, a belépő tagok pedig csak minden maradék pénzüket elvesztve léphetnek ki a csoportból.

Tény, hogy a csoportokat szervező és irányító csoportvezetők újabb és újabb hiszékeny, kiszolgáltatott, szorult helyzetben lévő embert szerveznek be a fogyasztói csoportokba, a könnyen jött „nyereménylakás” vagy „nyereményautó” sok embert elcsábíthat. Céljuk elsősorban a munkanélküliek, a BAR-listások, és a naiv nyugdíjasok beszervezése a fogyasztói csoportba. A hirdetésekben azt ígérik, hogy ők azoknak is hitelt biztosítanak, náluk azok is pénzhez jutnak, akik máshol nem.

A csoportszervezők teljes mértékben az emberek szorult anyagi helyzetére és tudatlanságára apellálnak. Miután belépett valaki a fogyasztói csoportba, és világossá vált a számára, hogy valójában fogyasztói csoportba lépett be, már csak úgy léphet ki abból, ha elveszíti az addig befizetett pénzét, vagy dönthet úgy, hogy tovább fizeti a „tagdíjat” a futamidő végéig, és reménykedik, hogy akkor visszakapja a befizetett pénze egy részét. A csoportszervezők a befizetett összeg mértékének növelését úgy ösztönzik, hogy azt ígérik, az kapja meg a következő megvásárolt tárgyak, aki a legtöbbet fizeti be előre.

Magyarországon 2014 elejéig a törvények tiltják új csoport létrehozását, de a már meglévők törvényi szabályozás híján tovább működhetnek. Így a csoportszervezők újabb lendületet véve ezeket a már meglévő fogyasztói csoportokat igyekeznek a legkülönfélébb megtévesztő módon feltölteni gyanútlan emberekkel, akik reménytelen helyzetükben elhiszik, hogy megnyerhetik a lakást vagy az autót. A legtöbb esetben persze az ígért lakás- vagy autónyeremény is csak ígéret marad, a csoportszervezők a nyereményt nem adják át.

Tény, hogy aki anyagi gondokkal küzd, könnyebben válik egy fogyasztói csoport tagjává, de az is elgondolkodtató lehet, hogy akik résztvevői a csoportnak, azok rendszeresen „tagdíjat” fizetnek, vagyis, ha úgy vesszük képesek rendszeres megtakarításra. Ha pedig ez így van, akkor egy kisebb összegű rendszeres befektetést íthatnának. óak, és az anyagi helyzetük sem romlik, egész szép kis összeggel rendelkezhetnek a futamidő végén – és a mi a legjobb: ez a pénz valóban ésgarantáltan csak az övék.

Fotó: FreeDigitalPhotos