Jump to content

A nyár veszélyezteti leginkább a gyerekeket

2012. 08. 14. 00:00

A nyári vakáció alatt történik a legtöbb baleset a gyerekkel a statisztikák szerint. Ilyenkor ugyanis egyrészt kevesebb esetben játszanak felügyelet mellett, másrészt pedig a meleg figyelmetlenné teszi őket is. Szerencsére a gyerekek az állam jóvoltából 3 és 18 éves koruk között rendelkeznek balesetbiztosítással, amely nem csak a belföldi esetekre nyújt fedezetet.

Leggyakrabban a csukló és az alkar törését jelentik a szülők a nyáron, ha valamelyik gyermekük balesetet szenvedett, de szintén sokszor fordul elő a váll, a felkar, a lábszár, a térd és a boka sérülése.

A statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekeket érintő balesetek száma jelentősen megnövekszik a nyári hónapokban, az iskolai szünet ideje alatt. Ennek oka nemcsak az, hogy sokkal több időt tölthetnek a szabadban, előkerülnek a kerékpárok, görkorcsolyák és a rollerek, de az is, hogy nagyon sok szülő nem tudja megoldani a gyermeke folyamatos felügyeletét. Emiatt sokszor egyedül indulnak játszani a gyerekek, amiből gyakran kisebb-nagyobb baleset lesz.

A közlekedési balesetek több mint ötödét 18 év alatti személyek szenvedik el hazánkban, amely nyáron fokozott mértékben érvényesül. Ilyenkor a meleg miatt nem csak a gyerekek, de az autósok, és egyéb járművel közlekedők is figyelmetlenebbé válnak.

Szerencsére Magyarországon valamennyi gyermek 3 és 18 éves kor között rendelkezik államilag finanszírozott biztosítással. Igaz, az ez által nyújtott térítés nem túl magas, hiszen egy-egy törés alkalmával 3000 forintot fizet, baleseti halál esetén pedig 200 ezer forint jár. Emellett kompenzációt nyújt tartós sérülés esetén is, annak mértéke alapján 3000 és 300 ezer forint közötti összegben.

Jó azonban tudni, hogy ez a biztosítás a nap 24 órájában érvényes az otthon, az utcán, az óvodában, az iskolában, a kirándulás közben vagy a nyaraláskor, bel- és külföldön bekövetkezett balesetekre egyaránt.

Ha azonban ezt kevésnek tartjuk, akkor egyes biztosítóknál egy nem túl magas összeg fejében saját gyerekbiztosítást is köthetünk. Ezzel a lehetőséggel ma a körülbelül kétmillió fiatalkorúból mintegy 380 ezren élnek.

Az egyedi biztosítás előnye, hogy az államihoz képest nagyobb térítést nyújt, ráadásul baleset esetén mindkét helyről megkapjuk az ilyenkor járó összeget. A saját biztosítás emellett sokkal szélesebb védelmet biztosít, hiszen legtöbbjük baleseti műtéti térítést, kórházi napi térítést nyújt, de fizet az égésre, vagy a kullancscsípésre is. Akad olyan szolgáltatás, ahol a biztosító a kórházi kísérő tartózkodási díját is megtéríti bizonyos mértékéig. Ezen kívül választhatunk olyan konstrukciót is, amelyben csak a nyári időszakra kötünk plusz biztosítást gyermekünkre.



Fotó: FreeDigitalPhotos