Jump to content

Esküvő külföldön? Az nem lesz olcsó!

2012. 08. 13. 00:00

Romantikus esküvő, naplementével a háttérben, a fehér homokos parton, ahol a tenger nyaldossa a lábunkat – ki ne álmodna erről? A házasságkötés egy egzotikus helyen biztos, hogy emlékezetes esemény marad. Sajnos nem csak a fényképalbumok, hanem a pénztárcánk elvékonyodása is sokáig őrzi majd ennek az emlékét.

Ha úgy döntesz, hogy valami egészen álomszerűvel nyűgözöd le választottadat, és valamelyik egzotikus ország tengerpartján kötsz vele házasságot, biztos, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Bár egy itthoni esküvő megszervezése sem olcsó, külföldön a felmerülő költségek csak hatványozódnak.

Ha például a hófehér tengerpartjairól ismert Maldív-szigeteket választjuk úticélnak, akkor legalább 120 ezer forinttal kell számolnunk az esküvő esetében. Ám ebben még nincs benne a fotózás, amely újabb 100 ezer forintot jelent, valamin t az esküvői torta, amely 20 és 30 ezer forint között mozog. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az esküvőhöz még ki is kell utaznunk az Indiai-óceánon található szigetországba, amely fejenként legalább 300 ezer forintos repülőjeggyel valósítható meg, a szállodai tartózkodás pedig további százezreket jelent az időtartamtól és a luxustól függően.

De ehhez hasonlóan körülbelül 900 ezer és 1,1 millió forintot kell szánnunk arra, ha a Karib-tenger szigetein szeretnénk esküvőnket megtartani. Ráadásul ezeket az eseményeket csak a legritkább esetben tudjuk magunk megrendezni, a sok szervezés miatt ezek az esküvők utazási iroda segítségét igénylik.

Ennél azonban nagyságrendekkel olcsóbban jön ki, ha Európa mediterrán országai közül választunk, vagy esetleg csak Észak-Afrikáig, mondjuk Tunéziáig, vagy Egyiptomig utazunk a romantikus esküvő kedvéért. Ezeken a helyeken már 400-500 ezer forintból kijöhet a költségvetés, ami azért jóval elfogadhatóbb ár, miközben a helyszínek ugyan kevésbé egzotikusak, de ugyanolyan hangulatosak, mint ha távolabb utaznánk.

A saját költségeink mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a legszűkebb családi kör, vagy a barátok kiutazása hogyan oldható meg. Persze a lényeg az, hogy szerelmünkkel a tengerparton esküdhessünk, de azért nem árt, ha ezt az örömet a helyszínen az ismerősökkel is meg lehet osztani. Az nem várható el, hogy a házasodó pár állja a néhány meghívott vendég költségeit, de azért úgy elegánsabb, ha nem mindent kell a csekély számú násznépnek magának fizetnie.

A fent bemutatott költségek természetesen csak magát a szertartást, és körülbelül egy heti kinttartózkodást fedeznek, a lagzit nem, amely az itthoni esküvők esetében a legnagyobb kiadást jelenti.

Azonban gondolni kell arra is, hogy a legtöbb külföldi álomesküvő tulajdonképpen csak színjátéknak számít, hiszen az ott kapott oklevél nem számít hivatalos, itthon is elismert papírnak. Vagyis a polgári szertartást ugyanúgy meg kell tartani Magyarországon, ha valódi házasságot szeretnénk.

Fotó: FreeDigitalPhotos