Jump to content

Elemzők: Recesszió volt hazánkban a második negyedévben

2012. 08. 13. 00:00

Valószínűleg csökkent az idei második negyedévben is Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) értéke. Londoni elemzőpk szerint a magyar gazdaság az első negyedévi visszaesés után így technikai értelemben recesszióba kerülhetett.

A szakértők szerint ugyanakkor az infláció éves üteme jó eséllyel nem sokat változott a múlt hónapban. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak mindegyike negatív magyar GDP-adatot vár a második negyedévről, és az idei év egészére is recessziót valószínűsít a magyar gazdaságban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai 0,4 százalékos negyedéves összevetésű GDP-csökkenést jósoltak, éves összehasonlításban 1,3 százalékos visszaesést. A ház elemzői szerint a havi gazdasági aktivitási adatok arra vallanak, hogy az első negyedévhez hasonlóan a másodikban is a nettó export volt a magyar gazdaság egyetlen hajtóereje. A JP Morgan szakértői 2012 egészére 1,2 százalékos GDP-csökkenést várnak Magyarországon.

A cég elemzői a szintén kedden esedékes júliusi inflációs adatokkal kapcsolatban azt jósolták, hogy a teljes kosárra számolt tizenkét havi ütem valószínűleg minimálisan, egytized százalékponttal 5,7 százalékra gyorsulhatott. Várakozásuk szerint ugyanis a belépő bázishatások éves összehasonlításban emelhették az élelmiszer-árinflációt a múlt hónapban, amit részben ellentételezhetett az üzemanyagok jelentős - havi összevetésben 3,5 százalékos - áresése.

A Goldman Sachs (GS) szakértőinek előzetes becslése 0,1 százalékos negyedéves és 1,2 százalékos éves GDP-mínuszt valószínűsít az előző negyedévről, szezonális és munkanaphatással kiigazított számítás alapján. Úgy vélik, a magyar gazdaság teljesítményéhez egyedül a nettó export adott pozitív hozzájárulást, ám a ház szerint ez biztosan nem volt elég a még mindig csökkenő magánfogyasztás és beruházás, valamint a "nagyon feszes" költségvetési alapállás negatív növekedési hatásainak ellentételezéséhez.