Jump to content

Elemzők: Megtérülhet a londoni olimpia

2012. 08. 13. 00:00

Sokba került ugyan, de hosszú távon várhatóan nettó gazdasági előnnyel jár majd a vasárnap véget ért olimpia London gazdasága számára - jósolták hétfőn megjelent első értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai elismerik, hogy egyelőre korai lenne a játékok teljes gazdasági mérlegét megvonni, az azonban máris egyértelmű, hogy az olimpia sikere komoly megítélésbeli pluszt hozott Nagy-Britanniának.

A ház szerint mindemellett a közvetlen költség-haszon egyenleg bizonyos elemei is kezdenek már összeállni. A nettó közvetlen költség nagyjából megfelel a játékok 10 milliárd font körüli költségvetésének. Ebből valamennyit visszahoznak a jegyértékesítés bevételei, de úgy tűnik, hogy e tételnél nagyobb veszteséget okozott azon turisták távolmaradása, akik éppen az olimpia miatt nem jöttek Londonba az idei nyáron.

Ezt valószínűleg tetézte az a termelési veszteség, amelyet a munkahelyükön az olimpiai rendezvények miatt meg nem jelenő alkalmazottak, illetve az olimpia elől szabadságra távozók kiesése okozott. A CEBR londoni elemzői által ennek alapján elvégzett hozzávetőleges becslés szerint a brit hazai össztermékben (GDP) mindez nettó egymilliárd font veszteséget okozhatott, vagyis ez és a játékok rendezésének közvetlen nettó költsége együtt 11 milliárd font körüli teljes költségterhet jelenthet.

A cég ugyanakkor a várható haszon kategóriájába sorolja az abból eredő hatalmas globális megítélésbeli pluszt, hogy a játékok "viszonylag jól szervezettek voltak", a rendfenntartás is jól működött, és az olimpiai közvetítések során a világ láthatott "néhány káprázatos képsort is" Londonról.