Jump to content

Világszerte megugorhat az élelmiszerek ára

2012. 08. 12. 00:00

A legalább fél évszázada nem tapasztalt súlyosságú aszály egyetlen hónap alatt tönkretette az amerikai kukoricatermés hatodát, és ez a globális élelmiszer-árinfláció megugrásával fenyeget - írta a hétvégi Financial Times.

A londoni gazdasági napilap által látott amerikai kormányzati becslések szerint az amerikai kukoricatermesztők Belgium és Luxemburg együttes területénél nagyobb kiterjedésű kukoricaföld további idei művelésével hagytak fel, miután a példátlanul forró júliusi időjárás jóvátehetetlen károkat okozott termésükben.

A Financial Times szerint ha valóra válnak az amerikai mezőgazdasági minisztérium előzetes árbecslései, akkor az Amerikában főleg takarmánytermékek és etanol előállítására használt kukorica átlagára az idén rekordot dönt. Az amerikai szakminisztérium a londoni lap értesülése szerint az idei betakarítás kezdete utáni időszakra 7,50-8,90 dollár/véka közötti átlagárat jósol a kukoricára (1 véka 35,24 liter).

A minisztérium most 10,8 milliárd véka (bushel) amerikai kukoricatermést vár, 2,2 milliárd vékával kevesebbet, mint alig egy hónappal ezelőtt.Az Egyesült Államok a világ első számú kukoricatermelője és -exportőre.

Az amerikai kukoricatermés visszaesését meg fogják érezni a világ nagy élelmiszeripari cégei is. A Kraft, a Tyson és a Nestlé máris közölte, hogy át fogja hárítani a fogyasztókra a magasabb beszerzési árakat - írta a Financial Times. A lap szerint az árak megugrása felidézi a 2007-2008-as válságot, amikor a magas élelmiszerárak Bangladestől Haitiig több tucatnyi országban robbantottak ki zavargásokat.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezérigazgatója, José Graziano da Silva mindazonáltal azt mondta a Financial Timesnak, hogy a helyzet most nem annyira rossz mint 2007-2008-ban volt, mivel jelenleg nincs akkora keresleti nyomás Kína és India részéről.