Jump to content

Mennyit kell félretenni a felsőoktatásra?

2012. 08. 12. 00:00

Néhány évvel ezelőtt még nem volt túlzottan nehéz államilag finanszírozott képzésben részt venni az egyetemeken és a főiskolákon. Mára kissé megváltozott a helyzet, ezért jó előre kell terveznünk anyagilag, ha gyermekeink taníttatásáról van szó.

Ősztől az államilag finanszírozott képzéseken várhatóan jóval kevesebben kezdhetik meg tanulmányaikat a korábbi évekhez képest, míg az önköltséges képzések akár milliós anyagi terhet jelenthetnek a diplomára vágyók számára. Az egyik, Magyarországon is tevékenykedő befektetési alapkezelő legújabb elemzésében azt vizsgálta, hogy az önköltséges felsőfokú tanulmányok esetén mekkora megtakarításra van szükség havonta ahhoz, hogy a szülőknek ne jelentsen vállalhatatlan terhet a diploma megszerzésének támogatása.

Az elemzésben szereplő becslések szerint egy olyan kétgyermekes család esetében, ahol a szülők gyermekeik felsőfokú tanulmányait bölcsész és közgazdász szakokon képzelik el, az önköltséges diplomák várható költsége együttesen mintegy 3,2 millió forint megterhelést jelenthet. Ha azonban egy három és egy hatéves gyermek esetében havonta 14 ezer forintot félretesznek a szülők, az elegendő lehet ahhoz, hogy a gyerekek érettségijére összegyűljön a felsőfokú tanulmányaik finanszírozásához szükséges összeg. Az elemzés alapján egy olyan család esetében, ahol például informatikai területen képzelik el a gyermek felsőfokú képzését, ott a diploma költsége várhatóan 1,8 millió forint lesz államilag nem támogatott képzés esetében. Így egy jelenleg 3 éves gyermek esetén havonta már 6000 forint megtakarítással biztosítani lehet a diploma megszerzésének költségeit.

Egyes, korábban igen népszerű szakokra a megemelt ponthatárok miatt nagyon nehéz bekerülni államilag támogatott képzésre, így egy önköltséges kommunikációs vagy közgazdász alapdiplomáért akár másfél millió forintot, egy egyetemi műszaki képzésért csaknem hárommillió forintot, míg a költségtérítéses orvosi képzésért akár kilencmillió forintot is kell fizetni a 2012-es felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó tájékoztatás szerint.

A leendő hallgatóknak a tandíj mellett persze sok más kiadással is meg kell birkózniuk: további költséget jelent a tankönyvek, a szállás és a megélhetés biztosítása, nem beszélve a szórakozásról és a kikapcsolódásról. Mindezek ellenére azonban így is megéri diplomát szerezni, hiszen a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai azt mutatják, hogy felsőfokú végzettséggel könnyebben és magasabb fizetésért tudnak elhelyezkedni a munkavállalók.

Mivel egyre nehezebb bekerülni az egyetemek és főiskolák államilag finanszírozott képzésére, egyre nagyobb hangsúlyt kap az egyetemi és főiskolai tanulmányok végzéséhez szükséges pénz előteremtése, vagyis a jól megválasztott befektetésre mind nagyobb lesz az igény. Ha időben elkezdünk gondoskodni a saját vagy a gyermekünk tanulmányairól, és rendszeresen félreteszünk pénzt erre a célra, akkor nem jelent túl nagy terhet a tanulmányok finanszírozása. Az oktatásra szánt pénz valódi befektetés, amely már a munkába állás napjától kezdve megtérül.

Fotó: FreeDigitalPhotos