Jump to content

Júniusban csökkent az állampapír-adósság

2012. 08. 10. 00:00

Ebben az évben először csökkent júniusban a központi kormányzat állampapírokban megtestesült adóssága - ez olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken megjelent legfrissebb értékpapír statisztikai adataiból.

Az állam hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokban lévő adóssága júniusban 179 milliárd forinttal 15.987 milliárd forintra csökkent az előző havi 321 milliárd forintnyi emelkedés után és 1.021 milliárd forinttal haladta meg a múlt év végi szintet.

Az adósságpapírok devizaszerkezetének megfelelően a júniusi adósságcsökkenés több mint egyharmada, 61 milliárd forint a devizakötvényekre esett, miután a forint 4 százalékkal erősödött az euróval, 5,3 százalékkal a dollárral és 6,1 százalékkal a japán jennel szemben. Ebből a szempontból a júliusi árfolyamváltozás is az adósságcsökkenés irányába hat, mivel a forint tovább erősödött 3,3 százalékkal az euróval és 0,8 százalékkal a dollárral szemben, bár 0,8 százalékot gyengült a jennel szemben.

Az állampapír adósság havi csökkenéséből 100 milliárd forint a külföldi befektetők portfoliójára esett, a pénzintézetek 92 milliárddal csökkentették állampapírban lévő eszközeiket, míg a lakosság 29 milliárd forintért vásárolt magyar állampapírokat júniusban.

Az MNB adataiból kiderül, hogy a központi kormányzat értékpapír adósságának 55,2 százaléka külföldi befektetők kezén volt június végén, a hazai pénzügyi szektorra 37,3 százalék, a háztartásokra 5,7 százalék jutott, míg a vállalati szektor mindössze 0,8 százalékát finanszírozza az állam kötvényadósságának.