Jump to content

Miből lesz lakásunk?

2012. 08. 09. 00:00

Elsősorban a gyerekes családok, másodsorban azonban a pályakezdő fiatalok körében népszerű a lakáselőtakarékossági számla – derül ki egy nemrég készült felmérésből. Eszerint a megkérdezettek körülbelül 12 százaléka, vagyis minden nyolcadik ember rendelkezik lakáselőtakarékossági számlával ma Magyarországon.

A felmérésből az is kiderül, hogy a pályakezdők közel 14 százaléka tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, és bevétele lesz, köt lakáselőtakarékossági szerződést. A számla és tulajdonosa közötti jó viszony a kölcsönösség elvén nyugszik: egyfelől a tulajdonos előre megtervezi a pénzügyeit, és akkora összeg rendszeres fizetését vállalja, amelyet képes megfizetni, másfelől a számla egyfajta kiszámíthatóságot és biztonságot is ad a tulajdonosának. Azaz ha lakáselőtakarékossági számlával rendelkezünk, biztosak lehetünk abban, hogy nem kell egy bizonyos idő eltelte után többet fizetnünk, hacsak mi magunk nem döntünk úgy, hogy meg szeretnénk emelni a limitet. Ráadásul az állam nemcsak garanciát vállal a befizetett összegre, de vissza nem térítendő támogatással is jutalmazza azt, aki előrelátó.

Az állami támogatás mértéke a befizetett összeg 30%-a, de maximum évi 72 ezer forint lehet. Ezen felül rendkívül kedvező kamatozású forint alapú lakáskölcsön vehető vele igénybe, amely a havi fix törlesztőrészlete miatt jól tervezhető.

A felmérésben azt is hangsúlyozzák, hogy a lakáselőtakarékossági számlával rendelkezők közel négyszer akkora arányban tervezik meg több évre előre a pénzügyeiket, mint azon társaik, akik nem rendelkeznek ilyen számlával. Valószínűleg ennek is köszönhető az a tény, hogy a lakáselőtakarékossági számlával rendelkezők jóval nagyobb arányban látják nagyrészt, vagy teljesen kiszámíthatónak hosszabb távon a saját pénzügyeiket.

A lakáselőtakarékossági számla népszerűségéhez hasonló sikerrel csak az életbiztosítás, a váratlan kiadásokra félretett pénz és a nyugdíj céljára gyűjtött megtakarítások bírnak. A legnagyobb arányban a 30 és 39 éves korosztály, és a gyermekes családok rendelkeznek lakáselőtakarékossági számlával, esetükben a megkérdezettek 21 százalékának van ilyen megtakarítása. A megkérdezett pályakezdők 14 százaléka pedig tervezi, hogy amint teheti, köt lakáselőtakarékossági számlát.

Fotó: FreeDigitalPhotos