Jump to content

A Szigeten is aktív a fogyasztóvédelem

2012. 08. 08. 00:00

Szerdától ellenőrzik a fogyasztóvédelmi felügyelők a Sziget fesztiválra kitelepült vendéglátóhelyeket, az előző napokban tájékoztatókat tartottak a kereskedőknek - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője az MTI-nek szerdán, a fesztivál helyszínén.

Szerda reggel óta 49 vendéglátó egységet ellenőriztek a Fővárosi Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének munkatársai. Összesen 16 esetben tapasztaltak kisebb hiányosságokat, jellemzően az árak, illetve a mennyiség feltüntetésével kapcsolatosan - közölte Fülöp Zsuzsanna.

A szóvivő kiemelte: két esetben előfordult, hogy a próbavásárláskor kevesebbet adtak a kért mennyiségnél. Egy esetben nem kapott nyugtát a vevő, ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak jelzi a fogyasztóvédelmi hatóság. Az ellenőrzések során a felügyelők vizsgálják az árak és a kiszolgálási mennyiség feltüntetését, a mérőeszközök hitelességét, illetve a próbavásárlásokkal a nyugtaadást, és azt, hogy a megfelelő mennyiséget kapja-e meg a fogyasztó.

Ellenőrzik a mutatványos berendezések üzemeltetőit is. Ezeknél kilencből egy esetben tapasztaltak kisebb hiányosságot, ennek pótlása még szerdán megtörténik - mondta Fülöp Zsuzsanna. A jogsértéseket jegyzőkönyvben rögzítik. Ha kis- és középvállalkozások első esetben követnek el kisebb jogsértést, akkor a hatóság nem szab ki bírságot. Indokolt esetben eljárást indítanak, a törvény szerint 15 ezertől elvileg több millió forintig terjedhet a bírság - fejtette ki a szóvivő.

Az ellenőrzések folyamatosak, egészen vasárnap estig. Összesen körülbelül háromszáz ellenőrzés várható. A csaknem harminc felügyelő párban végzi a próbavásárlásokat. Sok vendéglátóhely csak az esti órákban nyit ki, de olyankor is lehet fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre számítani, éjszaka és a hajnali órákban is felbukkanhatnak a fogyasztóvédelmi felügyelők - tette hozzá.