Jump to content

Siófoki fejlesztők dolgoznak a MasterCardnak

2012. 07. 28. 00:00

Technológiai világújdonság lett fiatal siófoki mérnökök fejlesztéséből, amelynek révén egyre több országban fizethetnek az emberek mobiltelefonjukkal készpénz vagy bankkártya helyett - mondta Pápai Edit, a Cellum csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek a cég siófoki kutatóközpontjának létrehozását támogató uniós projekt zárása alkalmából.

A kutatóbázison fejlesztették ki a több nagyvárosban működő mobiltelefonos parkolási alkalmazásokat (CellPark) és az autópályamatrica-vásárlást könnyítő (CellToll) rendszert is. A legnagyobb sikert a bankoktól és szolgáltatóktól független biztonságos mobilfizetési rendszernek a kifejlesztése hozta.

A távoli elérést biztosító fizetési megoldást azóta a világ egyik legnagyobb pénzügyi technológiai cége, a MasterCard is alkalmazza. Magyarországon tavaly vezették be, eddig közel 30 ezer ügyfél töltött le telefonjára. Az új technológia ősztől Bulgáriában is elérhető lesz, és további nyolc országban tervezik a bevezetését.

A siófoki szakembereknek köszönhető a közelmúltban bemutatott fejlesztés, a mobil adományozási rendszer is. Ennek segítségével (QR-kód mobillal történő lefotózásával) civil szervezeteknek lehet küldeni biztonságosan és egyszerűen adományt, készpénz és bankkártya használata nélkül.

A budaörsi központú Cellum-csoport Kutató-Fejlesztő Központja 2009 augusztusában jött létre Siófokon. A mobilfizetési megoldásokat fejlesztő magyar cég azért hozta létre bázisát a somogyi városban, mert a kereskedelmi és szolgáltató tevékenységét szervezetileg is szét kívánta választani, továbbá a Veszprémi Egyetem közelsége miatt kiváló szakemberek közül válogathat. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében munkahely-teremtési támogatásban részesültek.

A kommunikációs igazgató kifejtette, a jelenleg 15 fiatal, többségében 30 év alatti kutatót foglalkoztató kutatóközpont a hároméves uniós projekt lezárulta után is tovább működik, hamarosan további újítássokkal rukkol elő.