Jump to content

EKB: Rendeződtek az MNB körüli aggályok

2012. 06. 29. 00:00

Az Európai Központi Bank szerint a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényre vonatkozó legutóbbi módosító javaslat rendezi az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályokat.

Az EKB pénteken kiadott jogi szakvéleménye szerint "a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány most készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására". Az EKB "szoros figyelemmel" kíséri majd a magyar jegybank függetlenségének "gyakorlati betartását, és a továbbiakban is kapcsolatban marad a magyar kormánnyal", hogy rendezzék a még nyitott kérdéseket.

A törvényjavaslat a jegybanki döntéshozó testületeket tekintve "teljes mértékben rendezi" a végrehajtási hatáskörök felosztására vonatkozó aggályokat, és "kielégítő módón rendezi" a monetáris tanács tagjainak felmentésével kapcsolatban felvetett kérdéseket - áll a dokumentumban.

Az MNB irányítási rendszerében javasolt változtatások célja az MNB "függetlenségének garantálása" - nyugtázta az EKB. "Ezen túlmenően az a kötelezettségvállalás, hogy a jelenlegi MNB-elnök hivatali ideje alatt a monetáris tanács tagjai létszámának növelésére nem kerül sor, rendezi az EKB azzal kapcsolatos azonnali aggályát, hogy a kérdésről az MNB-vel nem egyeztettek" - jegyezte meg szakvéleményében az EKB, hozzátéve, hogy ezen a területen "további fékek és egyensúlyok beiktatása" is "ajánlható".

Ugyanakkor az EKB "továbbra is nyugtalanítónak tartja" a döntéshozó testületek tagjai javadalmazásának gyakori változtatásait. A rendezetlen kérdések közé tartozik továbbá az MNB elnöke helyettesítésének kérdése, illetve az elnök és az alenökök által teendő eskü ügye is - áll az EKB honlapján közölt véleményben.