Jump to content

Matolcsy: Az MNB tranzakcióit is megadóztathatják

2012. 06. 28. 00:00

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi műveleteire is kiterjeszthetik a pénzügyi tranzakciós illetéket - erről a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Fidesz-KDNP- frakciószövetség állapodott meg egy 300 milliárd forintos foglalkoztatást segítő program részeként.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezt azután jelentette be, hogy csütörtök délelőtt egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz és Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével a kormánypártok által megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumairól.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a foglalkoztatást segítő, 300 milliárd forintos program egyik lába, hogy kiterjesztik az MNB pénzügyi műveleteire a tranzakciós illetéket; ezzel 100 milliárd forintot biztosítanak a programhoz, és ugyanennyit tesznek hozzá a Magyar Államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre kiterjesztett egyezrelékes pénzügyi tranzakciósilleték-bevételből.

További 100 milliárd forintot úgy biztosítana a tárca, hogy a jelenleg összesen 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból 100 milliárd forintot "venne kölcsön" - jelezte Matolcsy György. Ennek kapcsán kifejtette: az utolsó 100 milliárd forint azért kölcsön, mert - miután megkezdődhetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutalappal és az Európai Unióval - várhatóan már idén csökkennek a magyar állampapír-hozamok. Ennek köszönhetően Matolcsy György szavai szerint "reálisan" legalább 150 milliárd forintnyi hozamcsökkenésből adódó kamatkiadási megtakarítása lesz Magyarországnak 2013-ban. Hozzátette: ebből a 150 milliárdból 100 milliárdot tesznek a program mögé, a kamatkiadási megtakarítást pedig visszapótolják az év során, vagyis a költségvetési tartalék szintjét egész évben ez a módosítás nem érinti.