Jump to content

Így bankolnak a tehetősek

2012. 06. 28. 00:00

Személyes banki tanácsadó, egyénre szabott befektetések, a betéti kamatnál jóval magasabb hozamok – jól hangzik? Ezt nyújtják az úgynevezett privát bankok. Csak egy gond van velük: idehaza minimum 20 millió forinttal kell rendelkezni ahhoz, hogy igénybe vehessük a szolgáltatásaikat.

A privát bankok arra jöttek létre – akár egy általános pénzintézeten belül -, hogy a komolyabb vagyonokat ne jól őrzött széfekben kelljen tárolni, hanem azzal kényelmes befektetési lehetőségek felé lehessen fordulni. Tehát ezek az intézmények, vagy részlegek nem a klasszikus banki pénzkezelést valósítják meg, hanem a pénzt az ügyfelek igényeinek, életformájának, kockázatviselési hajlandóságának megfelelően kamatoztatják.

Így azok, akik ezt a szolgáltatást veszik igénybe, nem csak a bank honlapján feltüntetett befektetések közül választhatnak, hanem személyre szabott ajánlatok at kapnak. Ebben legfőképpen egy a nap 24 órájában rendelkezésre álló privát bankár segít, aki egyrészt tájékoztat a különböző opciókról, másrészt pedig tanácsot ad a megfelelő eszközök kiválasztásához. Így például az ügyfél beszállhat különböző ingatlanalapokba, vagy kockázati tőkealapokba. Utóbbiak a gazdaság bizonyos szegmenseiben keresik a jó megtérüléssel kecsegtető beruházásokat, amelyeket a befektetők által összeadott pénzből valósíthatnak meg.

Ezáltal tehát a privát bankok bevétele nem az ügyfeleknek kihelyezett hitelből származik, hanem a jól megválasztott befektetésekből. Sok privát bank ezért nem is nagyon kedveli az állandó pénzmozgást, ezért garantálni kell, hogy egy bizonyos tőke folyamatosan a számlán marad. A privát bankok elsősorban hosszú távú vagyonkezelést végeznek, ami gyakran egy életen, vagy akár generációkon is átívelhet.

A privát banki szolgáltatások ára meglehetősen borsos, nem véletlen, hogy a Magyarországon a pénzintézetek legalább 20 millió forintnyi vagyont írnak elő a belépéshez, de akad olyan bankház is, ahol ez 200 millió forint. Utóbbira azonban inkább csak külföldön van példa, ám a legtöbb ilyen pénzintézet azért elérhető hazánkból is.

A privát bankok szolgáltatási listája meglehetősen széleskörű lehet, hiszen a saját banki tanácsadó mellett számos különböző hitellehetőséget kínálnak, valamint olyan exkluzív bankkártyákat, melyek az átlagos ügyfelek számára nem érhetőek el. Több ilyen pénzintézet például különböző kedvezményeket biztosít a kártya mellé, például egyes szállodákban, vagy egyéb, luxusnak számító üzletben. De nem ritka az sem, hogy a privát bank a külföldi utazások megszervezésében is segít.




Fotó: FreeDigitalPhotos