Jump to content

Hatmillió új munkanélküli idén a világban

2012. 04. 30. 00:00

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet hétfőn közzétett tanulmánya alapján a 2012-es évben hatmillió fővel fog nőni a világ munkanélkülijeinek száma – az állással nem rendelkezők így az év végére összesen 202 millióan lesznek.

Az ILO szakértői úgy vélik, hogy a munkanélküliek számának növekedése leginkább a világ több országában tapasztalható költségvetési takarékoskodásnak, illetve az ehhez kapcsolódó intézkedéseknek tudható be. További tényező, hogy egyes országokban munkaerőpiaci reformokra is sor került.

A szakértők szerint ezek következményei leginkább Európában voltak „pusztítóak” – az átalakítások sokszor visszafogták a gazdaság növekedését, miközben elmaradt a költségvetési hiány azoktól várt csökkenése. A tanulmány emlékeztet: a 2008-ban kialakult nemzetközi pénzügyi krízis kezdete óta világszerte mintegy 50 millió munkahely szűnt meg. A globális munkanélküliségi ráta a szervezet elemzői szerint 2012-ben 6,1 százalékos, míg 2013-ban 6,2 százalékos lesz.

A munkanélküliség tekintetében legveszélyeztetettebbnek a 25-49 éves korcsoport számít - a fejlett ipari országokban a munkanélküliek 40 százaléka több mint egy éve nem talál munkát e korosztályban. Az ILO hangsúlyozza: a kormányzatok megszorító intézkedéseinek munkahelyteremtő lépésekkel kell együtt járnia, hiszen ennek hiánya növeli a társadalmi feszültségeket és növeli a zavargás veszélyét is.