Jump to content

Madár: Szükség van az IMF-megállapodásra

2012. 04. 28. 00:00

A Portfolio.hu vezető elemzője szerint az IMF-mentőcsomag elmaradása esetén a konvergenciaporgramban olvasható számoknál jóval rosszabb adatokra számíthat hazánk.

Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője interjút adott a Magyar Hírlapnak, amelyben leszögezte: A frissített konergenciaprogram által kitűzött 1,5-2,5 százalékos gazdasági növekedés nem tűnik a valóságtól elrugaszkodottnak, azonban az IMF-megállapodás elmaradása esetén ennél sokkal rosszabb növekedési adatokra számíthat Magyarország a jövőben.

A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója úgy véli: amennyiben végigkövetjük a legutóbbi másfél év kiigazítási csomagjait, akkor az látszik, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikája egyre nehezebben képes a költségvetési pálya korrekciójára.

A leginkább bizonytalan növekedési hatásokat magában hordozó intézkedés a Széll Kámán Terv 2.0-ban a tranzakciós adó – szögezte le az elemző közgazdász, aki kiemelte: efféle adót korábban nem vezettek be, ezért kiszámíthatatlan a gazdasági szereplők arra való reakciója is.

Összefoglalva portfolio.hu vezető elemzője kijelentette: „összességében erősen adóemelésre orientálódott csomagot látunk, és Brüsszelnek nem kell nagyon szőrszálhasogatónak lennie, hogy további lépéseket kérjen”.