Jump to content

Javaslatokat várnak a női foglalkoztatás növelésére

2012. 04. 27. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium a társadalomtól, a civil közösségektől, illetve a szakmai közvéleménytől vár elektronikus úton érkező javaslatokat a nők foglalkoztatásának javítására.

A tárca közleménye alapján péntektől várnak véleményeket és javaslatokat a elektronikus levélcímre a civilektő, a társadalomtól és a szakértőktől. A beérkező javaslatokat júnuis 1-jéig fogadják, ezt követően pedig megindul azok feldolgozása – írja a minisztérium.

A közlemény emlékeztet arra, hogy április 1-je óta külön miniszteri biztos dolgozik az NGM-nél, aki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felel. A biztos feladata többek között az, hogy azonosítsa a nők munkaerő-piaci helyzetének javítását akadályozó tényezőket, illetve összegyűjtsön olyan jó gyakorlati formákat, amelyek a „családbarát” munkahelyek megteremtését célzó rugalmas munkavégzési és önfoglalkoztatási formák megteremtésére irányulnak.

Szalai Piroska feladata továbbá az is, hogy javaslatokat dolgozzon ki a gyermekfelügyeleti intézmények fejlesztésére, az érintettek képzettségi szintjének és munkakörülményeinek javítására. A miniszteri biztos április eleji sajtótéjékoztatóján elmondta: az NGM konkrét intézkedési tervet készít a nők munkaerő-piaci részvételét hátráltató akadályok elhárításáról.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára akkor úgy fogalmazott: a miniszteri biztosi poszt létrehozása évtizedes elmaradást pótol, a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása nem kis feladat. A miniszteri biztost fél évre nevezték ki, a hat hónap leteltével a miniszter dönt a biztos megbízatásának esetleges meghosszabbításáról.