Jump to content

Csökkent a kínai cégek nyeresége

2012. 04. 27. 00:00

A vegyipar, az autógyártás, illetve más vezető iparágak nagy cégeinek profitja is csökkent Kínában az első negyedévben – adta hírül az MTI.

Az egy évvel korábbi nyereségszinthez képest 1,3 százalékos csökkenés tapasztalható az említett nagy kínai cégek között – derül ki a távol-keleti ország statisztikai hivatalának közléséből. A 20 millió jüannál (700 millió forint) nagyobb éves bevételt realizáló kínai cégek első három hónapra aggregélt nyeresége kevéssel, de meghaladta az ezermilliárd jüant.

A statisztikai hivatal szerint a nyereség csökkenésének oka leginkább a növekvő alapanyagárakban, illetve gyártási költségekben, valamint a gyengébb értékesítési teljesítményben keresendő.

A profitcsökkentés leginkább az állami tulajdonú vagy állami ellenőrzés alatt álló cégek esetében szembetűnő – e vállalatok a január-márciusi időszakban 12,4 százalékos profitcsökkenést realizáltak Kínában, míg a magánvállalatok eredménye 22,4 százalékkal növekedett.

A nyereség visszaesése a fémipari ágazatban a legdrasztikusabb – itt a profit 83,5 százalékkal lett kisebb. Számottevő, 23 százalékos a csökkenés vegyiparban és a vegyi termékgyártásban is. Ezzel szemben az áramtermelés és az olajipar cégei profitbővülést jelentettek 2012. első negyedévében.

A két legnagyobb kínai légitársaság a pénteken közzétett cégadatok alapján szintén nyereségcsökkenéssel néz szembe. Az Air China és a China Southern profitvesztésének fő oka a hajtóanyag áremelkedése, az árfolyamnyereség csökkenése, illetve a befektetések lassuló megtérülése – írja az MTI.