Jump to content

Monti: A szerkezeti reform nem elég a növekedéshez

2012. 04. 26. 00:00

Mario Monti olasz miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben gazdasági-üzleti vezetők előtt beszélt arról, hogy a szerkezeti reformokra ugyan szükség van Európa országaiban, azonban a gazdaságok kizárólag ezek révén nem állnak növekedési pályára.

Mario Monti leszögezte: A szerkezeti reformok deflatórikus jellegükből fakadóan nem vezetnek önmagukban növekedésre. „A kereslet jelenlétére van szükségünk” – magyarázta a politikus, aki szerint a reformok mellett növekedés keresletbővülés nélkül elképzelhetetlen, deflációs spirált okoz.

A politikus-közgazdász leszögezte: elutasítja az „ódivatú”, hiányok növelésével operáló növekedési elképzeléseket, viszont támogatja azt a koncepciót, amelyről az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön nyilatkozott. Monti úgy véli: a gazdasági növekedés beindítása érdekében szükség van a kontinens munkaerőpiacának átalakítására, kormánya pedig Olaszországban is hasonló átalakításokat eszközöl.

A reformterv az olasz kormányfő szerint még a nyár előtt a római parlament elé kerülhet. Újságíróknak nyilatkozva azt is elmondta, a napirend szerint nincs terv a költségvetési paktum felülvizsgálatára az uniós vezetők június végi csúcsán.