Jump to content

Egyre fiatalabban nyitják az első bankszámlát

2012. 04. 26. 00:00

A legújabb generációk egyre fiatalabban kezdik meg a banki szolgáltatások igénybevételét – derül ki a Takarékpont piacfeltáró kutatásából. A mai 17 évesek 82 százaléka rendelkezik bankszámlával, míg a nyolc évvel ezelőtt hasonló korban járók körében ez az arány csak 43 százalék volt.

A 14 és 17 év közötti fiatalok első bankválasztását leginkább a szülők és a tágabb család által nyújtott tanácsok befolyásolják – a barátoktól és az internetről származó tanácsok később válnak fontos tényezővé.

A kutatásból ugyanakkor továbbra is kiderül: a legfiatalabb generáció passzivitást tanúsít a pénzügyi témák irán. A felmérésben részt vevő tizenévesek 45 százaléka bankszámlán és bankkártyán kívül nem kíván egyéb szolgáltatásokat igénybe venni. Megtakarítási számlát a megkérdezettek 6 százaléka venne igénybe, nyitott lakáshitel termékre pedig mindössze 4 százalékuk nyitott.

A felmérés alapján a 14 és 17 év közötti fogyasztók átlagosan havi 21 ezer forintnyi forrásból gazdálkodhatnak. A 18 és 25 év közötti generáció ezzel szemben átlagosan havi 79000 forinttal, míg 26 és 32 éves kor között 145000 forinttal rendelkezik.

Általános tendencia, hogy a fiatalok körében dinamikusan nő a banki termékek fogyasztása, míg a teljes lakosság körében csökkenő kereslet tapasztalható. A 14 és 32 év közötti generációk számára fontos kritérium az internetes banki szolgáltatások megléte, illetve minősége. A fiatalok szolgáltatásról alkotott véleményét a bankkártya használata mellett alapvetően a netbank alkalmazása határozza meg. A megkérdezettek többsége akár bankszámláját is interneten nyitná meg egy bankfiók helyett.