Jump to content

Bankkártya külföldön – mire figyelj?

2012. 04. 26. 00:00

Elmúltak már azok az idők, amikor a fél év alatt összegyűjtögetett pénzünket gyömöszöltük a bőröndünk és a kézitáskánk különböző zsebeibe a tavaszi városlátogatás, vagy a nyaralás előtt. Ma már elég, ha egy bankkártyával és némi készpénzzel a zsebünkben nekivágunk az utazásnak. Ha betartunk néhány aranyszabályt, biztosak lehetünk afelől, hogy a pénzünk külföldön is biztonságban van.

Először is arról kell megbizonyosodnunk, hogy a bankkártyánk külföldön is használható. Ha a kártyánkon nem látható a "Csak Magyarországon érvényes - Valid only in Hungary" felirat, és a kiállító bank sem levélben, sem személyesen nem közölte azt velünk, hogy a bankkártya kizárólag Magyarországon használható, akkor azzal külföldön is fizethetünk. Az is gondot okozhat számunkra, hogy eldöntsük, kizárólag dombornyomott kártyával fizethetünk-e abban az országban, ahova készülünk, vagy elég, ha sima elektronikus kártyát viszünk. Európa legtöbb országában és más fejlett országokban általában nem okoz gondot az elektronikus kártyával való fizetés, de a legbiztosabb, ha indulás előtt informálódunk az ország sajátosságairól, mert létezhetnek kivételek.

Indulás előtt meg kell bizonyosodunk arról is, hogy a bankkártyánk érvényessége nem éppen akkor jár le, amikor külföldön használni szeretnénk azt. A kártyán található dátum hónap/év formátumban jelzi, hogy melyik év mely hónapjának utolsó napjáig használhatjuk a bankkártyát. Ezt az időpontot követően a bankautomaták a kártyánkat nem fogadják el, és ha mindez külföldön történik meg velünk, sok kellemetlenség okozójává válhat.

Mielőtt útra kelünk, jó, ha minden eshetőségre felkészülünk, és a bankkártya külföldön történő letiltásához szükséges nemzetközi zöld számot felírjuk, és az utazásra magunkkal visszük. Így ha ellopnák a bankkártyánkat, gyorsan le tudjuk tiltani azt, és a tolvajok egyetlen forintot sem tudnak elvenni tőlünk.

Megtörténhet az is, hogy az itthoni árakhoz beállított kártyahasználati limit a külföldi vásárláskor túlságosan alacsonynak bizonyulnak. Ha a szállásunkat vagy az autóbérlést bankkártyával szeretnénk kifizetni, a limit miatt előfordulhat, hogy a teljes összeget nem tudjuk egyszerre átutalni. Sok kényelmetlen és kellemetlen pillanattól kímélhetjük meg magunkat, ha még az utazás előtt megemeljük a kártya limitét. Utunkról hazatérve pedig visszaállíthatjuk a belföldön jól megszokott értéket.

Ha ezekre az egyszerű szabályokra figyelmet fordítunk, bátran elindulhatunk, és nem kell attól tartanunk, hogy pénz nélkül maradunk külföldön.