Jump to content

Az EP megszavazta a Tobin-adó javaslatát

2012. 04. 26. 00:00

Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága szerdán megszavazta az Európai Bizottság azon javaslatára támaszkodó jelentést, amely szerint az unióban szókséges a pénzügyi tranzakciókra kivetett adó bevezetése.

A testület jelentős többségel fogadta el a jelentést, ugyanakkor leszögezte: a terveket finomításra szorulnak annak érdekében, hogy az a tranzakciók lehető legszélesebb körére terjedjen ki, illetve garantálja, hogy az ügyletek végrehajtói ne essenek el tranzakciókból fakadó nyereség egészétől. A tranzakciós illeték bevezetését az Európai Bizottság és az Európai Parlament is hosszabb ideje szorgalmazza. Annak bevezetésére az MTI szerint mégsincs reális esély, mivel több uniós tagállam csak az EU-n kívüli nagyhatalmak hasonló kezdeményezését követően egyezne bele abba. Az Európai Unió adópolitikáját kizárólag egyhangúan, tehát az összes tagállam kifejezett beleegyezésével lehetséges megváltoztatni.

A jelentés éppen emiatt sürgeti olyan megoldások kidolgázást is, amely bizonyos tagállamok beleegyezése nélkül is lehetővé teszi az adónem bevetetését, amely egyes számítások alapján éves szinten 57 milliárd eurós bevételi forrást nyújtana az EU központi költségvetése és a tagállamok számára. Az EB javaslata alapján valamennyi tagállamban lehetővé válna a pénzügyi intézetek közti tranzakciók megadóztatása, amennyiben a tranakcióban részt vevő felek egyike az EU-ban található. Az adókulcs mértékét részvények és kötvények esetén 0,1 százalékban, míg származékos pénzügyi termékek esetén 0,01 százalékban határoznák meg. A bizottsági javaslat alapján az új adónemből származó bevételek 50 százaléka az Európai Unió költségvetését terhelné, amellyel az története során először nemzetek feletti saját bevételi forrásra tenne szert.