Jump to content

Zöld utat kaptak az IMF-tárgyalások

2012. 04. 25. 00:00

A bejelentést a megkérdezett közgazdászok lényegi előrelépésnek nevezték, amely ígéretet jelent a tárgyalási folyamat felgyorsulására. Az elemzők kiemelték: a hírre nagyon pozitív piaci reakciók érkeztek – a forint számottevően erősödött, míg az állampapírpiacon hozamcsökkenés volt tapasztalható.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt mondta: amennyiben a Széll Kálmán terv 2.0-át Brüsszel elfogadja, akkor az ellen az IMF sem fog tiltakozni. A közgazdász szerint a terv alkalmas az államháztartási hiány tartósan 3 százalék alá szorítására – így Brüsszel valószínűleg nem támaszt majd komoly kifogást azzal szemben. Vitás kérdések felmerülhetnek, ám hosszúra nyúló tárgyalásokra vagy újabb kiigazító lépésekre Suppan szerint nem kell számítani.

A TakarékBank elemzője azt mondta, ha sikerül gyorsan megállapodni a nemzetközi szervezetekkel és Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, akkor a hitelminősítők akár már nyáron visszavonhatják Magyarország negatív kilátását.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője azon nézetének adott hangot, hogy a következő hetekben kiderülhet, hogy mikor kezdődnek majd meg a hivatalos tárgyalások. Az elemző úgy véli: a Széll Kálmán Terv 2.0 miden részével egyetértenek majd. Az Erste elemzője szerint az év végén a euró árfolyama 280-285 forintos szint körül stabilizálódhat.