Jump to content

Pleschinger: Még az IMF-megállapodás előtt kiléphetünk a kötvénypiacra

2012. 04. 25. 00:00

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán egy háttérbeszélgetésen az MTI értesülései szerint arról beszélt: nem kizárt, hogy hazánk még az IMF/EU-hitelmegállapodás megkötése előtt megjelenik a nemzetközi kötvénypiacon.

Az államtitkár ugyanakkor nem tartaná jó üzenetnek azt, ha a kötvények kibocsátása már a kapcsolódó hiteltárgyalások megkezdése előtt megtörténne. A politikus informális értesülésekre hivatkozva azt mondta: a tárgyalások azonnal megkezdődhetnek, amennyiben az Országgyűlés ratifikálja a jegybanktörvénynek az Európai Unió által kívánt módosítását.

„Azt hiszem, ez heteken belül megtörténhet” – vélekedett a politikus, aki szerint a kabinet beleegyezett abba, hogy Simor András jelenlegi jegybankelnök mandátumának lejártáig ne növekedjék a Monetáris Tanács tagjainak száma és a fent jelzett időpontig harmadik alelnököt se nevezzenek ki az intézményhez. Az MNB-elnök mandátuma 2013. márciusáig érvényes.

Pleschinger Gyula arról is beszélt, hogy a magyar kormány a tárgyalásokon gyors megegyezésre számít, hiszen a gazdaságpolitika „lényegét tekintve” a tárgyalófelek véleménye nem állt távol egymástól.