Jump to content

EB: Kiadásnövelés szükséges az unióban

2012. 04. 25. 00:00

Janusz Lewandowski, az Európai Bizottság költségvetési kérdésekért felelős lengyel tagja szerdén bejelentette: a testület javasolja, hogy a 2013-as év uniós költségvetését 6,8 százalékkal emeljék meg az idei év büdzséjéhez képest.

Az uniós büdzsétervezetet a tradíció alapján az Európai Bizottság minden év tavaszán készíti el, ősszel pedig a Tanács és az Európai Parlament hagyja jóvá azt. A bizottsági költségvetés-javaslat értelmében a következő évben az Európai Unió 138 milliárd euróval gazdálkodhatnak.

Lewandowski a bejelentéssel egy időben elmondta: a szignifikáns kiadásnövelés célja az, hogy fedezzék az unió korábban vállalt kiadási kötelezettségeit. Erre azért van szükség, mivel a következő évben zárul le az unió 2007 és 2013 közötti hétéves költségvetési ciklusa, amely együtt jár a kifizetési esedékességhez érkező pénzügyi kötelezettségvállalások felhalmozódásával.

A költségvetési biztos kifejtette: „a korábban lekötött kötelezettségvállalásokból eredő többletet nem számítva a tervezet csak az inflációnak nagyjából megfelelő, 2 százalékos kiadásemelkedést tartalmaz”. Az Európai Bizottság felvetését az unió tagállamai körében az MIT szerint „kemény vita” követheti, hiszen jelenleg alakul ki a következő hétéves büdzsékeret megalkotása is – ennek hangulatát meghatározzák az „a nemzetközi gazdasági válság miatti nehézségek, illetve az ezek miatt kikényszerített takarékossági törekvések”.

A kapcsolódó sajtótájékoztatón José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is leszögezte: az EU-ban gazdasági növekedésre van szükség, illetve a válság által sújtott országokkal való szolidaritás kifejezésére van szükség. „A befektetés és a kohézió büdzséje a jövő évi” – magyarázta.