Jump to content

A NAV 256 ezer adózó bevallását készítette el

2012. 04. 25. 00:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán bejelentette: 256 ezer magánszemély részére fogják kipostázni az adóhatóság által összeállított egyszerűsített személyi jövedelemadó-bevallást április végéig.

Az adóhivatal közlemény alapján összesen 280 ezret is meghaladta azok száma, akik az kérték, hogy 2011-es jövedelmükről az állami adóhatóság készítse el az szja-bevallást. Az ehhez kapcsolódó kritériumoknak a munkáltatói és kifizetői adatszolgáltatások és érvényes nyilatkozatok alapján 256 ezer adóalany felelt meg – derül ki a NAV közleményéből.

A NAV kifejtette: összesen 242 ezer adózó fogja postán megkapni bevallását, míg 14 ezren elektronikus úton juthatnak hozzá az 1153E jelű egyszerűsített bevallási ajánlathoz. Az adóhivatal emlékeztet: a bevallás kézhezvételét követően az adózó feladata, hogy összehasonlítsa az azon szereplő információkat az igazolásain megtalálható adatokkal.

Eltérés esetén szükséges az „adózó javítása” mezőben lehetséges a helyesnek tartott adatokkal korrigálni a NAV által elkészített ajánlatot. A számítások újbóli elvégzésére nincs szükség, ugyanis ezt az adóhatóság végrehajtja, eredményéről pedig június 20-ig értesíti a magánszemélyeket. Amennyiben az egyszerűsített bevallás befizetendő adót rögzít, akkor az május 20-ig vagy az adóhatósági javításról szóló levél kézhezvételétől számított 30 napon belül befizethető. „A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, vagy a javítás utáni adóhivatali értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki az állami adóhatóság” – derül ki a közleményből.