Jump to content

Simor: Torzító lehet a tranzakciós adó

2012. 04. 24. 00:00


Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden elmondta: a kormány által bevezetni kívánt pénzügyi tranzakciós adó elvben torzíthatja a gazdaság működését, ám a hatás szélesebb adóalappal és alacsony adókulccsal mérsékelhető.

A jegybankelnök a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján az efféle adók bevezetése visszaveti az adott gazdaság tőkevonzó képességét, csökkenti a pénzügyi közvetítőrendszer hatékonyságát, illetve erodálhatja a növekedési kilátásokat is.

Az MNB elnöke hozzátette: a tranzakciós adó „készpénzhasználatra ösztönöz és a feketegazdaságot erősítheti”. Simor András ugyanakkor kiemelte, hogy megfelelően alacsony adókulcs és széles adóalap alkalmazásával csökkenthetőek a gazdaságot torzító hatások – a Széll Kálmán Terv 2.0 által rögzített egy ezrelékes mértéket a szakember nem tartja túlzottan magasnak, így csökkennek a lehetséges hátrányok.

Simor András ugyanakkor javasolja: az új adónem vonatkozzon minden fizetési formára. Ilyen szempontból kedvező, hogy a kabinet az új bevételi forrás bevezetésekor a készpénzforgalmat is korlátozná – magyarázta a Magyar Nemzeti Bank vezetője.