Jump to content

Orbán: A Mol kivonul a Nabucco-projektből

2012. 04. 24. 00:00

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. kivonul a nemzetközi Nabucco gázvezeték-építési beruházásból. A kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy a gázvezeték hazánk számára továbbra is fontos projektnek számít, hiszen az összhangban áll Magyarország törekvéseivel az energiafüggés enyhítését tekintve.

A politikus Brüsszelben, az Európai Politikai Központ nevű elemzőintézet rendezvényén, egy újságírói kérdésre válaszolva a következőképp fogalmazott: „nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet”. Orbán Viktor hozzátette: „a Nabucco bajban van”.

A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, hogy Magyarország gazdasági stratégiája magában foglalja a jelenleg tapasztalható széleskörű orosz gázfüggőség enyhítését. E stratágia Orbán Viktor szerint azt jelenti, hogy a kabinet az Oroszországhoz kötődő beszerzési útvonalakat ugyan fenntartaná vagy akár bővítené is, ám ezen kívül új utak kiépítésében és érdekelt.

A magyar kormány éppen emiatt támogatja a rövid távon meglehetősen költséges beruházásnak számító magyar-szlovák vezetékösszeköttetést is, illetve Horvátországgal és Olaszországgal is konzultál egy hasonló kapcsolat kiépítése érdekében. A kormányfő elmondta: három éven belül hazánkat olyan helyzetben kívánja látni, hogy energiaellátása immár nem egyetlen országtól függ.

Orbán Viktor a függetlenség megteremtése után mindazonáltal nem látja akadályát annak, hogy Magyarország energiaszükségleteinek kielégítésében Oroszország is részt vállaljon. A miniszterelnök ezen kívül beszélt arrólis: látja, hogy Oroszország aktívabb lett a Déli Áramlat vezeték kiépítésében.