Jump to content

Nyugdíjpénztárak után nyugdíjbiztosítás

2012. 04. 24. 00:00

A magán-nyugdíjpénztárak nehéz helyzetbe hozása után új tendenciák léptek életbe, és újfajta szolgáltatások váltak népszerűvé. Az egyik ilyen terület az önkéntes nyugdíjpénztáraké. De emellett olyan újfajta megoldások is kezdenek teret hódítani azok körében, akik idejében szeretnének gondoskodni idős koruk anyagi biztonságáról, mint a nyugdíjbiztosítás.

A nyugdíjcélú biztosítás mindazok számára jelenthet jó megoldást, akik idejében szeretnének gondoskodni idős koruk anyagi biztonságáról. A nyugdíjcélú biztosításoknak sok fajtája létezik, mielőtt egyik vagy másik mellett döntenénk, érdemes alaposan végiggondolni, hogy milyen elvárásaink vannak, és hogy mekkora összeget tudunk havonta félretenni. Ezenfelül a számunkra leginkább megfelelő íjcélú biztosítás kiválasztásához az egészségi állapotunkis számolnunk kell, hogy várhatóan hány év van még hátra a szerződés megkötésétől a nyugdíjig, és hogy más forrásokból többek között az államtól mekkora nyugdíjra számíthatunk.

A nyugdíjcélú biztosításoknak létezik megtakarítási és járadékbiztosításos típusa is. A két változat között a különbség, hogy míg az előbbinek a tőkegyűjtés, az utóbbinak a járadékbiztosítás a legfőbb célja. Aki a megtakarítási biztosítás mellett dönt, az a futamidő végén kaphatja meg az összegyűjtött pénzt és a hozamot. A járadékbiztosításos típus esetén a biztosított akár élethosszig havi rendszerességgel kap járadékot, amely az államtól kapott nyugdíj kiegészítésére szolgál.

Az egyes biztosítók által kínált nyugdíjcélú biztosítások között jelentős különbségek vannak, így miután eldöntöttük, hogy a nyugdíj kiegészítésére ezt a típusú szolgáltatást választjuk, érdemes alaposan utánajárni az egyes konstrukcióknak. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy a legtöbb biztosító a nyugdíjcélú biztosítások mellé nem adtőke-, vagy hozamgaranciát, így az is megtörténhet, hogy a befektetés értéke idővel csökken.

Ha kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb nyugdíjcélú biztosítási formát, már nincs más dolgunk, mint rendszeresen befizetni a vállalt összeget, és tartani magunkat a kezdeti elhatározásunkhoz, vagyis ahhoz, hogy kizárólag a nyugdíjba vonulás után, az állami nyugdíj kiegészítésére használjuk fel az időközben összegyűlt pénzt, és – ha tehetjük – nem használjuk fel más célokra azt.

Annak tehát, aki az állami rendszerbe való visszatérés mellett döntött, egyáltalán nem kell lemondania az öngondoskodásról, ehhez pedig megfelelő eszköz lehet a nyugdíjbiztosítás is.