Jump to content

MNB: marad a 7 százalékos kamatszint

2012. 04. 24. 00:00

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács kedden az elemzők várakozásaival összhangban 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamat szintjét –írja az MTI.

A jegybank weboldalán publikált közlemény alapján a tanács kamattartás melletti döntését azzal a meggyőződéssel indokolja, hogy a monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével járulhat hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez.

A közlemény leszögezi: „A kockázati megítélés változékonysága és az inflációs alapfolyamatok továbbra is óvatos monetáris politikát indokolnak”. Hozzáteszik: Ahhoz, hogy hazánk kockázati megítélése javulhasson, szükséges a költségvetési hiány tartását célzó kormányzati intézkedések végrehajtása. A jegybanki közlemény szerint a magyar államháztartás adósságának fenntartható finanszírozása kizárólag Magyarország tőkevonzó képességének és hosszú távú növekedési képességének javításával képzelhető el.

Az MNB, illetve a Monetáris Tanács éppen emiatt tartja kiemelten fontosnak a kormány kiadáscsökkentő, költségvetési hiánycél tartására irányuló intézkedéseinek szerkezetét. A jegybank szerint a frissen bejelentett Széll Kálmán Terv 2.0 direkt hatása az infláció emelése, ám ezzel párhuzamosan – a kereslet szűkítésén keresztül – korlátozhatják a másodlagos inflációs hatások létrejöttét.

„A monetáris tanács mindent megtesz annak érdekében, hogy a bejelentett kormányzati intézkedések ne emeljék a középtávú inflációs nyomást, és az intézkedések közvetlen hatásának kifutása után az infláció a középtávú céllal összhangban alakuljon” – derül ki a közlemény. Az MT továbbá közölte: fokozott figyelemmel követi nyomon a bejelentett programnak a kockázati megítélésre gyakorolt hatását. A tanács fontosnak tartja még, hogy a meghirdetett új adónemek bevezetése a lehető legkisebb gazdaságtorzító hatással járjon.