Jump to content

Eljegyzési gyűrű? Nem feltétlenül drága!

2012. 04. 21. 00:00

Igen! - ezzel a szóval végződik egy eljegyzés, legalábbis a sikeresebbek. Pénzügyi szempontból azonban nem ennek a nemes folyamatnak az utolsó momentuma, sokkal inkább a kezdete érdekes, az eljegyzési gyűrű megvásárlása ugyanis jelentős mértékben csökkentheti bankszámlánk végösszegét. Megmutatjuk, mire kell készülnöd.

Egyszerű karika? Brilles fehérarany, netán gyémánt? Nem könnyű a döntés a férfiember számára, ha éppen eljegyzés előtt áll, és a gyűrű kiválasztásán töri a fejét. Ha komolyan gondolja a lánykérést, akkor persze nem sajnál semmit szíve párjától, de azért jelzáloghitelbe mégsem tanácsos menekülni egy nagyobb drágaköves ékszer miatt. Így a lány vélt, vagy valós ízlése mellett leginkább a férfi bankszámlája szab határt ebben a kérdésben.

Először is érdemes eldönteni, hogy külön eljegyzési, és külön esküvői gyűrűt szerezzünk-e be, vagy a kettőt vonjuk-e össze. A hagyományok országszerte változnak, de a legelterjedtebb, hogy az eljegyzésre kapott ékszer valamilyen kővel díszített darab, míg az esküvőn később egy-egy karikagyűrű kerül az újdonsült férj és feleség ujjára.

Ha mindezt eldöntöttük, akkor sem lett sokkal egyszerűbb a helyzetünk, hiszen így is gyakorlatilag végtelenre sikerült csak leszűkítenünk a választékot. Az ugyanakkor biztos, hogy egyszerűbb kő berakású gyűrűk már 20-30 ezer forint körül elérhetőek. Amennyiben nem vetjük el, hogy egy kisebb darabka gyémánt csillogjon majd a hölgy megkérni szándékozott kezén, akkor fel kell készülnünk, hogy az ár azonnal hat számjegy fölé ugrik. Igaz, ebben az esetben maga a kő kerül néhány százezer forintba, ami mellett maga a gyűrű már szinte elhanyagolható összeg.

A felső határ pedig valahol a sztratoszféra és a mezoszféra között található, bár ebben a kategóriában már nyilván nem kell sokat válogatni, hogy valami igazán szépet találjon az ember. Népszerű megoldás az, ha a hős férfi maga tervezi az eljegyzési gyűrűt, ám ilyenkor is arra kell felkészülnünk, hogy hacsak nem egy végtelenül egyszerű darabot álmodunk az ötvösmester dolgozóasztalára, akkor ugyancsak 100 ezer forint feletti kiadással fogunk szembesülni. De a kiválasztott hölgy viszont elmondhatja magáról, hogy az ő gyűrűjéhez még hasonlóval sem jegyeztek el senkit.

Arról azért nem szabad elfelejtkezni, hogy mint az élet sok más területén, a körítés itt is jelentősen megdobhatja az ékszer értékét. Egy kreatív, egyedi és emlékezetes lánykérés jó pár tízezer forintot kipótolhat. Ehhez pedig igazán nincs szükség nagy kiadásra, csak némi ötletességre, na meg persze fogadókészségre a másik oldalon a meglepetések iránt.

Bár nyilván a legtöbb nő nem utasít vissza egy drága, vagy legalábbis annak látszó eljegyzési gyűrűt, sokaknak ez egyáltalán nem fontos, hiszen amennyiben a megfelelő férfi kéri meg a kezüket, akkor is igent mondanának, ha egy függönykarikával tennék azt.