Jump to content

Leváltják a MÁV vezérigazgatóját

2012. 04. 20. 00:00

Távozik a MÁV Zrt. éléről Szarvas Ferenc, az állami vállalat eddigi vezérigazgatója, ezzel párhuzamosan pedig május 1-től Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát a közösségi közlekedésért felelős kormánybiztossá nevezték ki – tájékoztat a Kormányszóvivői Iroda és az NFM.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: Szarvas Ferenc közös megegyezéssel hagyja ott a nemzeti vasúttársaság elnök-vezérigazgatói posztját. A szakember 2010 augusztusa óta irányította a vállalatot – utódlását, illetve az új vezérigazgató hivatalba lépésének időpontját később fogja közölni a minisztérium.


Fónagy János KI közleménye szerint a továbbiakban közreműködik a közösségi közlekedés szervezeti kereteinek, ingatlanvagyonával kapcsolatos feladatainak korszerűsítésében, illetve vezeti a közösségi közlekedés intézményi és működési rendszerére vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát, a tarifa- és kedvezményrendszer átalakítását. A május 1-én hivatalba lépő kormánybiztos feladata lesz a a közösségi közlekedési szolgáltatók menetrendjének összehangolásával kapcsolatos folyamatok koordinálása, illetve részt kell vállalnia a közúti és vasúti közösségi közlekedést kiszolgáló hazai háttéripar, elsősorban a jármű- és gépgyártás megteremtésének, fejlesztésének elősegítésében.

Az új kormánybiztos 2000 és 2002 között a közlekedési miniszteri feladatokat látta el, a második Orbán-kormányban betöltött fejlesztési államtitkári tisztségét pedig a továbbiakban is megtartja. Fónagy Jánosnak munkájának elvégzése során együtt kell működnie a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatos szakterületek állami vezetőivel, az állami közlekedési vállalatok vezetőivel és össze kell hangolnia a szakterületek tevékenységét is.