Jump to content

IMF: nem biztos a BRICS támogatása

2012. 04. 20. 00:00

A brazil pénzügyminiszter csütörtök éjszaka, az indiai, kínai és dél-afrikai pénzügyi tárcavezetővel folytatott tárgyalások után leszögezte, hogy a legnagyobb feltörekvő országokat magába foglaló BRICS-csoport egyelőre nem döntött arról, hogy pénzt fektet-e a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi válságkezelő alapjába.

A BRICS-államok pénzügyi vezetői az IMF és a Világbank tavaszi ülésének pénteki kezdete előtt tárgyaltak – a brazil pénzügyminiszter szerint az IMF-támogatásához az említett országok feltételeket kötnek. Ilyen feltétel lehet a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank kvótarendszerének BRICS-országok által is sürgetett felülvizsgálata.

A négy feltörekvő állam azt is támogatja, hogy a nemzetközi szervezetek élére fejlődő országok jelöltjei kerüljenek. A Kínát, Indiát, Dél-Afrikát és Brazíliát magába foglaló csoportosulás államaiban a Föld népességének 40 százaléka él – a BRICS-országok jelenleg a világ GDP-jéből 25 százalékkal részesednek. Ez az arány 2000-ben még csak 16 százalék volt.

Egyes elemzők vélekedései alapján az IMF vezérigazgatója nagy reményeket fűz ahhoz, hogy a fent említett országok is befektetnek majd a válságkezelő alapba, amely eddig 320 milliárd dollárnyi forrást tartalmaz. Christine Lagarde ezzel szemben legalább 400 milliárd dollárt tart szükségesnek, amelynek egyik potenciális befizetői a BRICS-országok lehetnének.

IMF-források szerint a 320 milliárd dollárhoz az euróövezet mintegy 200 milliárd dollárral, Japán 60 milliárd dollárral, Svédország 10 milliárd dollárral, Norvégia 9,3 milliárd dollárral, Lengyelország mintegy 8 milliárd dollárral, Dánia közel 7 milliárd dollárral, Svájc és több más, néven nem nevezett ország 26 milliárd dollárral járult hozzá.