Jump to content

Így fizess a mobiloddal!

2012. 04. 20. 00:00

Képzeljük el, hogy mennyire egyszerű is lehet a vásárlás és alapjában véve a mindennapi életünk, ha a vásárlásainkhoz kizárólag a saját mobilunkat használjuk! Semmi sorban állás, semmi idegeskedés, és ráadásul elég, ha a telefonunk – amely nélkül a legtöbben a lábukat sem teszik ki otthonról – a zsebünkben lapul. Néhány éve már ez is lehetséges. Igaz ugyan, hogy egyelőre még sokan nem élnek a mobilfizetés nyújtotta előnyökkel, de megismerve annak pozitív hatásait, egyre többen döntenek a fizetés ezen formája mellett.

A mobilfizetés során gyakorlatilag egy teljes bankfiók szolgáltatásait igénybe tudjuk venni pusztán a mobiltelefonunk segítségével: utasíthatjuk a bankunkat egy adott összeg kifizetésére vásárláskor vagy egy számla kiegyenlítésére. Bár mobillal már egyre többen vesznek parkolójegyet és autópálya-matricát, könyvet vagy koncertjegyet még kevesen vásárolnak ily módon. Ennek legfőbb oka az, hogy mivel sokan nem ismerik eléggé ezt a fajta fizetési formát, bizalmatlanok a mobilfizetéssel kapcsolatban. Pedig valójában nagyon is biztonságos ez a módszer: minden üzenet titkosított csatornán halad át, így az adatainkat senki sem lophatja el, és nem férhet hozzá a bankszámlánkhoz.

Minden fizetést a saját mobilunkon az általunk megadott kóddal kell jóváhagyni. Még ha el is veszítjük a telefonunkat, idegenek akkor sem rendelkezhetnek a számlánkon tartott pénz felett, mivel a kódot nem ismerhetik, a számla és a SIM kártya pedig lopás esetén azonnal letiltható. A mobilfizetés internetes vásárláskor is kimondottan hasznos, mivel ilyenkor sem a bankkártya, sem a bankszámla egyetlen adatát nem kell megadnunk, elegendő csak a mobilfizetéskor szükséges adatokat megadni.

És milyen előnyei vannak annak, ha mobillal fizetünk? Például jóval kényelmesebben vásárolhatunk, hiszen a mobilunk mindig kéznél van, még akkor is, ha nincs nálunk aprópénz vagy bankkártya. Egyszerűbbé is válik a vásárlás, csupán a telefonszámunkat és a PIN-kódunkat kell ismernünk a fizetéshez. A mobilfizetés gyors is, mert a nap huszonnégy órájában küldhetünk és kaphatunk pénzt.

Mobillal egyre több helyen fizethetünk már, többek között élelmiszerboltokban, könyvesboltokban és taxikban, de az otthonunkba szállított pizzát is kifizethetjük már a telefonunkkal. Ráadásul a mobilfizetés ösztönzése érdekében a bankok által nyújtott kedvezményekkel és árengedményekkel jelentősebb összegeket is megspórolhatunk, ha vásárlásainkat mobilunk segítségével intézzük.

Többféle technikai megoldás létezik arra, hogy mobilunkat szinte bárhol fizetőképes eszközzé tegyük. Az egyik esetben ehhez egy úgynevezett dinamikus SIM kártya szükséges, vagyis amikor aktiváljuk ezt a szolgáltatást, azzal egy időben egy új lapocskát kell elhelyeznünk a mobilban. Ennél egyszerűbb az a megoldás, amelyhez egy okostelefonokra specializált applikációt kell csak letöltenünk, amin keresztül a vásárlási folyamatot levezényelhetjük. Bármelyik megoldás áll is közelebb igényeinkhez, az általunk igénybe vett elfogadóhelyekhez, illetve készülékünkhöz, az átállás sokkal kevesebb kényelmetlenséggel jár, mint amekkora előnyünk származhat belőle.