Jump to content

Szoknya vagy nadrág?

2012. 04. 19. 00:00

Vajon ugyanaz hozza a döntéseket a családban, aki megkeresi a pénzt? Amennyiben a nő fizetéséből tartja el magát a háztartás, akkor igen, a felmérések szerint ugyanis a férfiak a legtöbb család esetében párjukra bízzák a pénzügyeket. Még akkor is, ha a nők nem mindig döntenek jól. Némi konzultáció ezen a téren sem árt, megmutatjuk, miért!

A férfit nem érdekli a pénz: megkeresik, de a többségük tovább nem foglalkozik vele, a nőre bízzák az ezzel kapcsolatos döntéseket - vélik szakértők. Ez nem véletlen, hiszen még manapság is a trad ícionális családmodell az elterjedt a pénzügyek terén. Vagyis: a férfiak feladata az anyagi biztonság megteremtése, míg a nőknek a gazdálkodás, a háztartás vezetése, és bizony gyakran a megtakarítások kezelése jut. Így biztosan nem ismeretlen senki számára az olyan család képe, ahol a férfi gyakorlatilag azt sem tudja, mennyi pénzzel rendelkeznek, a nők viszont minden egyes forintot nyomon követnek.

Ennek ellenére egyes szakértők azt tartják, hogy a hiedelemmel ellentétben a férfiak takarékosabbak. Bár a nők jól spórolnak a mindennapi dolgok bevásárlásán, de sok felesleges dolgot is megvesznek. Csakhogy ez szinte sosem derül ki, mert a férfiak csak a legritkább esetben ellenőrzik a kiadásokat. És ezt bizony a nők sokszor ki is használják, ebből ered a jól ismert párbeszéd: „Új ez a ruha? - Jaaa, nem, régi, csak a szekrényben volt...”

Ezzel egyetemben a nők nem csak a napi kiadásokért, de a befektetésekért is felelnek. Bár egyes családok számára furcsának tűnhet, de az esetek többségében a nők szereznek információt a megtakarítási lehetőségekről, és ugyan kikérik a férfi véleményét, ez inkább formális tett. A nők ugyanis szinte kivétel nélkül megpróbálják befolyásolni a férfiak döntését, emiatt pedig akár hetekig is képesek puhítani a férfit - rendszerint a termék előnyeiről szóló, tulajdonképpen egyoldalú kommunikációval. Ez pedig oda vezethet, hogy a férfi végül vakon aláírja, amit a nő elé tesz, ezzel olykor egy hibás döntést megerősítve.

Régóta ismert tény, hogy a nők és a férfiak működése a döntések során eltérő. Míg a férfiak általában szeretnek két lábbal a földön állni, és racionálisan dönteni, a nők hajlamosabbak az érzelmeikre hallgatni. A befektetések azonban rendkívül fontosak egy család életében, ezért ilyenkor mindenképpen ki kell használni a két fél eltérő gondolkodásmódjá ból fakadó előnyöket, hogy végül a lehető legjobb megtakarítási eszközt sikerüljön kiválasztani. A férfi és a nő mellett viszont szükséges a gyerek, vagy gyerekek bevonása is a pénzügyekbe, mert csak így érthetik meg elég korán, miért fontosak ezek a kérdések.