Jump to content

Cséfalvay: Megnyílt az út az IMF-tárgyalásokhoz

2012. 04. 19. 00:00

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági minisztérium államtitkára csütörtökön, a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítás beterjesztéséről elmondta: ezzel megnyílt az út a formális IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez.

A gazdaságstratégiai államtitkár a CNBC amerikai hírtelevízió Closing Bell című műsorának szerdán adott interjút Londonban, amelyben leszögezi: „úgy gondolom, ezzel megnyílt az út a formális tárgyalások előtt, és mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a tárgyalásokat minél hamarabb meg is kezdjük az IMF-fel és az Európai Bizottsággal”.

A politikus az interjúban leszögezte a Nemzetközi Valutaalappal és a bizottsággal haladást sikerült elérni a a jegybanktörvény vitatott pontjairól szóló egyeztetéseken is. Az Európai Bizottság januárban kötelezettségszegési eljárást indított az MNB-törvény miatt, az eltelt néhány hónapban viszont Cséfalvay szerint „igazán jó haladást értünk el”. A kormány a törvény módosításait két vitatott pont kivételével az Országgyűlés elé terjesztette.

Az államtitkár a CNBC-nek arról is beszélt, hogy hazánk továbbra is nyitott a külföldről érkező befektetések előtt – Magyarországra 2011-ben 1,2 milliárd forintnyi direkt külföldi befektetés érkezett. „A kormány által főként a munkaerőpiacon végrehajtott átfogó reformok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ország továbbra is kedvező befektetési lehetőségeket tudjon kínálni” – szögezte le Cséfalvay.